Élet-Stílus

Nem is hinné, mi mindenhez vezethet az alváshiány

Getty Images
Getty Images
Kisebb-nagyobb rendszerességgel alighanem mindenki tapasztalta már az élete során, hogy bármennyire is szerette volna, nem jött álom a szemére, és egész éjjel csak forgolódott. Ennek már másnap megfizetjük az árát, hiszen fáradtak vagyunk, de azt csak kevesen tudják, hogy a kialvatlanságnak hosszabb távon komoly egészségi kockázatai is lehetnek a memóriazavartól a csökkenő libidón át egészen a depresszióig.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás legalább olyan fontos a szervezetünk számára, mint az egészséges étkezés és a rendszeres sportolás. Egy felnőttnek az általános orvosi javaslatok szerint legkevesebb hét, de lehetőség szerint akár nyolc-kilenc óra alvásra lenne szüksége naponta. Ha ennél kevesebb idő jut éjszaka a pihenésre, akkor a rövid távú negatív hatások mellett hosszabb távon is súlyos következményekkel számolhatunk.

A fáradékonyság mellett a kialvatlanság első tünetei közé tartozik, hogy egyre ingerlékenyebbek és feszültebbek leszünk a hétköznapokban, ami jelentősen árthat a családi életünknek és a baráti kapcsolatainknak egyaránt. Idegesen ráadásul a munkahelyünkön sem tudunk százszázalékos hatékonysággal dolgozni, ez pedig idővel veszélyt jelenthet a megélhetésünkre.

Amikor az alvászavar tartóssá válik, az már depressziót is okozhat, és akár az egész életünket rossz irányba fordíthatja. Ilyenkor a mentális betegségben szenvedőkre jellemző motiválatlanság jelentkezik, az érdektelenség eluralhatja a szexuális életünket és jelentősen csökkenhet a libidónk. Mindez tönkreteheti a párkapcsolatunkat, házasságunkat.

Tudományos kutatások megállapították, hogy az alvászavar súlyos memóriaromláshoz vezethet, sőt, mivel ilyenkor jellemzően a betegeknek fokozódik az étvágyuk, a kóros elhízás esélye szintén megnő.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy aki rendszeresen túl keveset alszik, annak az immunrendszere ugyancsak gyengül, így könnyebben ledöntheti a lábáról egy-egy szezonális betegség vagy bármilyen fertőzés.

Riasztó, de aki hat óránál is kevesebbet alszik éjszakánként, annál nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen szívbetegség, szívinfarktus vagy akár agyi érkatasztrófa. Emellett megnő a daganatos megbetegedések kockázata, továbbá a krónikus, folyamatos alváshiány az agysejtek nagymértékű pusztulásához vezethet.

Ugyan a kezdeti alváshiány eleinte csak bosszúságot jelent az elszenvedőjének, ha huzamosabb ideig tapasztaljuk ezt az állapotot, habozás nélkül forduljunk orvoshoz. Így a lehető leghamarabb a végére járhatunk annak, mi okozza az alvászavart. A háttérben meghúzódó esetleges betegség célzott kezelésével pedig az álmatlanság is megszüntethető lehet. Fontos hangsúlyozni: az álmatlanság, más néven inszomnia nem gyógyíthatatlan betegség, de ha nem foglalkozunk vele, idővel visszafordíthatatlan károkat okozhat az egészségünkben.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nem okoz hozzászokást vagy függőséget. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik