Élet-Stílus

Félúton van egy 8 éves kisfiú afelé, hogy ő legyen a legfiatalabb, aki megmászik egy 914 méteres sziklát

Joe Baker / Facebook
Joe Baker / Facebook
Egy 8 éves coloradói kisfiú jó úton halad afelé, hogy ő legyen a legfiatalabb, aki megmássza a kaliforniai El Capitan csúcsot, vagyis a legmagasabb és legveszélyesebb sziklafalak egyikét.

Sam Baker és az apja, Joe kedden indultak útnak, hogy meghódítsák a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban magasodó El Capitan nevű csúcsot – írja a CNN.

Az apa-fia páros négynaposra tervezte a túrát, vagyis október 28-án, pénteken már Sam lehet a legfiatalabb, aki meghódította a csúcsot. Joe, aki a Facebookon rendszeresen beszámol a kalandról, csütörtökön azt írta, folyamatosan lenyűgözi a fia ügyessége, bátorsága és kitartása, illetve, hogy mászás máris örökre megváltoztatta mindkettőjük életét.

Az El Capitan csúcsa 2308 méteren van. Annak, aki fel akar jutni rá, egy 914 méteres, függőleges sziklafalat kell megmásznia. Az első hivatalos csúcshódítás 1958-ban történt. Az 1905 és 2018 között eltelt időszakban harmincan haltak meg mászás közben. Az utóbbi években, 2013 és 2018 között öt halálos baleset történt, szakértők szerint azért, mert egyre többen vállalnak felesleges kockázatokat, hogy népszerűvé váljanak a közösségi médiában.

Joe Baker azt mondja, a fia sziklamászó családba született, hamarabb volt rajta heveder, minthogy megtanult volna járni. Sam az elmúlt másfél évben, minden nap készült az El Capitan meghódítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik