Élet-Stílus

10 éves a fiú, de már 100 ezer dollárért adja el festményeit

Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Picasso és a Pokémon is ihletforrása.

Pablo Picasso egyik leghíresebb festményét, a Guernicát az azonos nevű település 1937-es német és olasz bombázása ihlette. Picasso háborúellenes festményét eredményező esetben több száz civil halt meg.

Csaknem száz évvel később egy másik háború horrorja ihletett meg egy művészt. A San Diego-i Andres Valencia festményét Ukrajna inváziójának (Invasion of Ukraine) nevezte el – írja a Smithonian Magazine.

Andres a szobájában volt, miközben én néztem és hallgattam a híreket a háborúról Ukrajnában. Mikor bementem hozzá, láttam egy kis 23-szor 30 centis vásznat egy színes vázlattal. Megkérdeztem, mi a címe, mire azt válaszolta, Ukrajna inváziója

– nyilatkozta Elsa Valencia, Andres Valencia édesanyja.

Andres Valencia ugyanis még csak 10 éves, ötödik osztályos.

Az anya a beszélgetésükkor felajánlott egy nagyobb vászont is fiának, aki elkészítette a festményt ezen is. Az alkotás nyomatait ebben a hónapban kezdték el árusítani a fiú honlapján, minden bevételt az ukrán fiatalokat támogató Klicsko Alapítványnak ajánlanak fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Andres Valencia | ART (@andresvalenciaart) által megosztott bejegyzés

De nem ez az első alkotása, ami felkelti a figyelmet. Tavaly decemberben történelmet csinált azzal, hogy ő volt az Art Miami valaha volt legfiatalabb művésze, a 17 darabos kollekcióját pedig három napon belül eladták, darabjait 5000 és 20 ezer dollár (2-8,5 millió forint) értékben.

Valencia képpel rendelkeznek ma már olyan hírességek, mint Brooke Shields, Channing Tatum és Sofía Vergara.

Most júniusban megtartották az első önálló kiállítását New Yorkban, a Chase Contemporary galériában, ahol mind a 35 alkotását megvették egyenként 50000 és 125 ezer dollár (22-54 millió forint) között. De ebben a hónapban volt az is, hogy a Ms. Cube nevű festményét egy hongkongi aukción 160 ezer dollárért (70 millió forintért) vitték el.

Valencia az első vízfestékes festményeit a család barátainak kezdte el árulni 20 dollárért. Az egyik ilyen barát Bernie Chase a Chase Contemporary alapítója. Ő az egyik festményért megemelte az ajánlatát 100 dollárra, mire Valencia 5000 dolláros emeléssel válaszolt. Chase belement.

Valencia azt mondja, minden nap fest egy kicsit, úgy 1-2 órát.

A fiatal alkotó bevallása szerint olyan alkotók voltak hatással munkáira, mint Picasso, Jean-Michel Basquiat, George Condo, Salvador Dalí és Amedeo Modigliani. Festés közben szívesen hallgat Beatlest, Jimi Hendrixet és Freddie Mercuryt.

De közben megmarad gyereknek, GI Joe-kat gyűjt, suli után a barátaival játszik. A New York Postnak adott interjúról például azért késett 20 percet, mert anyukája elvitte egy játékboltba. Illetve, a Pokémon és a Click N’ Play katonai akciófigurák is ihlették munkáit, a hadviselés története is érdekli.

Dokumentumfilmeket nézek, mert tanulni akarok. Minden háború rossz. Megismerek katonákat is, és hogy mit csináltak a háború alatt. Azt hiszem, a művészet történeteket mesél el, és én az ukrán nép történetét mesélem el, és azt, amit Oroszország tesz velük. A festményem olyan történetet mesél el, amit nem szabad elfelejteni

– nyilatkozta Valencia a Forbes-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik