Élet-Stílus

Életet menthetnek ezek a vizsgálatok

Getty Images
Getty Images
A hosszú és egészséges élet nem csak a genetikán múlik: az időben felfedezett betegségek, kóros állapotok többsége jó eséllyel gyógyítható, vagy megelőzhető a súlyosabb állapotromlás. Gondoljunk a daganatos megbetegedésekre, szív- és érrendszeri problémákra, a csontrendszer leépülésére – ne várjuk meg a tüneteket, rendszeres szűrővizsgálatokkal idejekorán tetten érhető a baj.

A modern kor egyik nagy eredménye az orvostudomány magas színvonala és a fejlett egészségügyi szolgáltatások széles köre. Részben ennek köszönhetően a születéskor várható élettartam jócskán kitolódott a megelőző történelmi korokhoz képest, illetve az egyik legfontosabb törekvésünk, az élethosszig tartó egészség elérése is lépésről lépésre hozza a sikereket. Mit jelent ez? Hogy az életminőség romlásával járó krónikus betegségek a szív- és érrendszeri problémáktól a rákos megbetegedéseken keresztül, az idegrendszeri panaszokig vagy ki se alakuljanak, vagy idejekorán felismerve ezeket az illető megkaphassa az életminőségét nagyban javítani képes kezeléseket.

Ehhez azonban elengedhetetlen az egyén felelősségteljes viselkedése, ami esetünkben azt jelenti, hogy adódott panasszal nem vár, nem söpri a szőnyeg alá, hogy majd „úgyis elmúlik”, hanem időben orvoshoz fordul. Emellett pedig rendszeresen részt vesz bizonyos szűrővizsgálatokon is. A magánegészségügyben lehetőségünk van arra, hogy komplett szűrővizsgálat-csomagokat vegyünk igénybe. A vizsgálatok költségét pedig akár egy  megfelelő egészségbiztosítás is fedezheti..

A teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány példát a szűrővizsgálatok menetéről és hasznáról.

Laborvizsgálat és emlő diagnosztika

Az úgynevezett „nagylabor” összetett vizsgálat, vérvételből és vizeletvizsgálatból áll, és rendkívül komplex képet ad egészségi állapotunkról – olyan állapotokra, betegségekre is fényt deríthet, amelyek még nem okoznak semmiféle tünetet. A laboreredmények tucatnyi területről adnak információkat: vérkép, gyulladások, a csontok egészségi állapota, vitaminellátottság, a máj és a vese állapota, kardiovaszkuláris rizikó, koleszterin- és vércukorszint, mellékvese, hasnyálmirigy, pajzsmirigy, urogenitáliás rendszer, a sort hosszan folytathatnánk. A vérből még az úgynevezett tumormarkerek vizsgálatára is van lehetőség.

Magyarországon a nők körében leggyakoribb daganattípus a mellrák, gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Szűrővizsgálattal a daganat idejekorán felismerhető, ami praktikusan azt jelenti: az időben megkezdett kezeléssel 90 százalék feletti a teljes gyógyulás esélye. Az emlőszűrés első lépése a fizikai vizsgálat, a folytatást illetően pedig mammográfia vagy tomoszintézis és ultrahang – mindhárom képalkotó eljárás.

A mammográfia röntgenvizsgálatot jelent alacsony sugárterhelés mellett, míg a tomoszintézis korszerűbb, és pontosabb képet ad, az ultrahang-vizsgálat pedig a visszaverődő hullámok alapján teszi láthatóvá a mell szöveteit.

Urológia és a szív vizsgálata

Az urológia mindkét nem számára fontos, de talán a férfiaknak kellene kicsit komolyabban venniük. A nemi szerveket érintő problémákból ugyanis ők csinálnak inkább rosszul értelmezett „büszkeségi” kérdést, pedig a prosztataproblémák – ugyancsak az életkorral növekvő mértékben – a magyar férfi lakosság óriási hányadát érintik. Maga a szakterület a húgyszervekkel foglalkozik a vesétől egészen a nemi szervekig. A vizsgálat menete itt is egyénre szabott, de a fizikai vizsgálat itt is rendkívül fontos, mondhatni alapvető jelentőségű. A téma érzékenysége miatt azonban fontos megjegyezni: azzal, hogy megjelenünk egy urológiai szűrővizsgálaton, még nem adunk biankó csekket az orvos kezébe. Minden a páciens döntésén, belátásán múlik.

Szív- és érrendszeri betegségek hazánkban magasan a vezető halálokok közé tartoznak, holott a megelőzés e területen is kiemelt fontosságú. A kardiológia magyarul szívgyógyászatot jelent, a szívritmuszavartól, a -billentyűktől, a vérkeringésig, vérnyomásig minden panasz, probléma ide tartozik.

A köztudatban oly rettegett, és rendkívül gyakori szívinfarktus, stroke mind e rendszer működésével állnak kapcsolatban, és nagyon sokszor kezeletlen magas vérnyomással, koleszterinszinttel, vércukorral stb. állnak összefüggésben, amelyek kezdeti stádiuma általában tünetmentes. A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat nem több egy vérnyomásmérésnél, EKG-nál, szívultrahangnál, vérvizsgálatnál, mégis életet menthet.

Csontsűrűség

Végezetül koncentráljunk egy olyan területre, amely ugyan közvetlenül nem jelent életveszélyt, de rendkívüli módon ronthatja az életminőséget: a csontritkulásra. A változókori hormonális változások okán sokkal inkább érinti a nőket, és olyan életmódbeli tényezők is hozzájárulnak a kialakulásához, mint a dohányzás, a helytelen táplálkozás vagy az elégtelen mozgás.

Csontritkulás esetén a csontokat építő és bontó szakaszok között felborul az egyensúly: a csontképződés lassul, a csontok leépülése fokozódik. Általában észrevétlenül alakul ki, sokszor az első csonttörés hívja fel rá a figyelmet – nem érdemes megvárni, szűrővizsgálattal hamar fény derülhet a kialakulóban lévő problémára.

A csontsűrűség vizsgálata fájdalommentes: az úgynevezett oszteodenzitometria röntgensugarak visszaverődéséből alkot képet a csontok összetételéről.

Allianz Egészségprogram – Ahol mindig te következel!

Könnyen elérhető egészségbiztosítási szolgáltatás, akár online is, 24 órás orvosi call centerrel. Válasszon járó-, fekvőbeteg, valamit kombinált csomagjaink közül és élvezze az időrendjéhez igazodó orvosi vizsgálatokat, közel 600 intézményben országszerte.

 

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik