Élet-Stílus

Nagy-Britannia új „okosbörtönében” laptopokat és tableteket is kapnak majd a rabok

Nagy-Britannia kormánya bejelentette,hogy nagyban ötletelnek már az első úgynevezett „okosbörtön” tervein, ahol a koncepció szerint laptopokat és táblagépeket is a fogvatartottak rendelkezésére fognak bocsátani. A Ladbible szerint a teljesen új alapokon álló intézetet ősszel kezdik el építeni a kelet-yorkshire-i Full Suttonban, amire a kabinet összesen 400 millió angol fontot szán.

A kormány elképzelései szerint a börtön  – ami napenergia felhasználásával működne – 2025-ben nyitja meg a kapuit a rabok előtt, tetőtől talpig a legfejlettebb technológiával felszerelve.

A tervek szerint a fogvatartottak a laptopjaikon és táblagépeiken keresztül az internetre is csatlakozhatnak majd egy erre kialakított börtönszerveren keresztül, de a világhálóhoz nem férnek majd hozzá, így várhatóan a közösségi médiát sem használhatják majd kényük-kedvük szerint. Az ötletgazdák azt remélik, hogy a fogvatartottak az internet adta lehetőséget arra használják majd, hogy állást keressenek vagy képezzék magukat, ennek tükrében az egész pojekttől azt várják, hogy a börtönből szabadulók számára megkönnyítse a társadalomba visszailleszkedést. Ráadásként az új börtön több száz új munkahelyet is teremt, amelyeket szintén lehetőségük lesz megpályázni a szabadlábra kerülő egykori raboknak.

A Full Sutton-i egyébként, bár maga nemében a legmodernebb ilyen helynek számítana, abban az értelemben nem úttörő, hogy idén márciusban már átadtak egy hasonló intézményt Northamptonshire-ben. A digitalizáció itt messze nem olyan hangsúlyos, mint azt az épülő új börtönben tervezik, de itt is leginkább a rabok edukálása van terítéken, ennek megfelelően húsznál is több fajta tanfolyamon vehetnek részt az érintettek, amelyekhez mindennemű felszerelés és tanterem biztosított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik