Létezik-e olyan ember, aki nem azért várta a nyarat, hogy a melegben kiüljön a vízpartra, kipihenje magát, miközben nagyokat eszik-iszik? Bizonyára van ilyen, de ő garantáltan nem a többséghez tartozik, a többieknek viszont egy ideje már nem kell várniuk. A nyár tombol, a strandok pedig tárt kapukkal fogadnak bárkit, aki lehűtené magát a nagy melegben, vagy épp elfogyasztana egy jól megpakolt lángost az árnyékban. Csodásan hangzik, és még csak véletlenül sem akarunk elrettenteni tőle senkit, ezért inkább felsorolunk néhány praktikát, amelyeket betartva minimalizálni lehet a kockázatát annak, hogy a lángosozás egészségügyi problémához, esetleg aranyérhez vezessen.
Nem tudjuk elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire alattomos és fájdalmas betegség az aranyér. A kialakulását könnyen ki lehet védeni, ha néhány dologra odafigyelünk: mozgás, nyugalom, étkezés. Utóbbiról lesz most szó.
Ha el akarjuk kerülni az aranyeret, jobb mellőznünk az olyan ételeket, amelyek székrekedést okozhatnak, mert azoktól csak még jobban kell erőlködnünk a vécén, felesleges megpróbáltatásoknak kitéve a záróizmokat. A kerülendő élelmiszerek listája valószínűleg hosszabb, mint az ajánlottaké, ráadásul egyénenként is változhat az összeállítás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden „káros” fogásról (például a lángosról) le kell mondanunk. A titok nyitja, mint oly sok esetben, itt is az észszerűség és a mértékletesség.
Mindenekelőtt fogyasszunk rostban gazdag termékeket! Ha így teszünk, az étrendünk már gyakorlatilag fél siker. Nyáron bárhol beszerezhetünk friss gyümölcsöt, például áfonyát, szedret, epret, de szezontól függően szilvát, szőlőt, cseresznyét vagy akár barackot is, amelyek egytől egyig kiváló rostforrások. Zöldségek közül az aranyér ellen a legjobbak a céklafélék, a répa, a zeller, a retek, a lédús paradicsom, a rostban gazdag kukorica, brokkoli, a káposzta, a kelbimbó vagy a hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse). Továbbá azt se felejtsük el, hogy az olajos magvak is kifejezetten jótékony hatásúak, nem beszélve a sovány húsokról. Próbáljuk kerülni a szénsavas, cukros üdítőket és az alkoholt. Persze egy nyaraláson a legritkábban sikerül ezt betartani. Törekedjünk legalább arra, hogy ezek mellett mindenképpen igyunk bőségesen vizet vagy rostban gazdag gyümölcslevet.
A fentebb felsorolt élelmiszerekkel könnyedén elkészíthetjük az ínycsiklandó nyári vacsorákat, a gyümölcsöket pedig akár desszertként is fogyaszthatjuk. Ha odafigyelünk arra, hogy a javasolt ételféleségekből rendszeresen fogyasszunk, nem kell aggódnunk az aranyér miatt, és még olyan drasztikus lépésekre sem kell elszánnunk magunkat, mint lemondani a forró lángosról. Mert a lángos hozzátartozik a magyar nyárhoz.
Patikában kapható gyógyászati segédeszközök
A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.