Élet-Stílus

Két és fél millió forintnak megfelelő összegbe kerül a műalkotás, ami egy plafonra ragadt, mekis uborkaszelet

A szakértő szerint nem a művész dönti el, hogy mi számít műalkotásnak, hanem mi, a befogadók.

Nem mindennapi „szobrot” állított ki Matthew Griffin, ausztrál képzőművész az új-zélandi Michael Lett galériában. A Pickle (Savanyúuborka) című alkotás nem más, mint egy uborkaszelet egy McDonald’s-os sajtburgerből, ami a kiállítóhely mennyezetére ragadt. A művész be is árazta a művet: 10 ezer új-zélandi dollárba (közel 2,5 millió forintba kerül) – írja a Guardian című brit lap.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fine Arts, Sydney (@fineartssydney) által megosztott bejegyzés

Az alkotás nemcsak a nagyközönséget osztja meg, hanem a műértőket is. Egyesek szerint zseniális, mások úgy gondolják, szánalmas. Többen egyetértenek azonban abban, hogy a Pickle Maurizio Cattelan hírhedt, Comedian című alkotását idézi, mely egy falra szigetelőszalagozott banán volt, ami 120 ezer dollárért (több mint 47 millió forintért) kelt el a 2019-es Art Basel Miami művészeti vásáron.

Ryan Morre, a Sydney Fine Arts igazgatója és egyben Griffin képviselője azt mondja, hogy a Pickle valójában egy vicc, és pont attól van rendben, hogy humoros.

Nem a művészek döntik el, hogy mi számít műalkotásnak. Ők azok, akik alkotnak valamit, amiről később mi, a befogadók döntjük el, jelentős, vagy értékes-e műalkotásként. A társadalom dönti el, hogy beszél-e arról az alkotásról, vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik