Élet-Stílus

Szegedi Fecsó a Jókai utcai házomlásról: Nagyon súlyos emberi mulasztás kell ahhoz, hogy ilyen tragédia megtörténjen

Nagyon sok beruházó pont a munkavédelmen próbál spórolni.

Hétfőn leomlott egy a terézvárosi társasház tetőszerkezete, a törmelék pedig embereket is eltalált. A balesetben egy fiatal nő életveszélyesen megsérült, a legfrissebb hírek szerint folyamatosan javul az állapota. A csütörtöki Reggeliben Szegedi Fecsó és Gaál Zoltán munkavédelmi mérnökök arról beszéltek, hogy mi vezetett a tragédiáig.

Kapcsolódó
Már nincs kómában a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina
Javult az állapota, de a gerincéhez továbbra sem mernek az orvosok hozzányúlni.

Szegedi Fecsó szerint gyakran előfordul, hogy a rossz állapotban lévő belvárosi társasházaknak nincs pénzük a felújításra, ezért megállapodást kötnek egy beruházóval, aki a munkálatokért cserébe megkapja a tetőteret, amit beépít, és új lakásokat alakít ki. Mint mondta, ez „úgy indul, hogy a tetőteret le kell bontani, ott lesz egy üres terület, és azt építik újjá. Itt a bontási munkálatokat végezték, és nem tették meg azokat az intézkedéseket, amik megóvják mind a dolgozókat, mind a járókelőket”.

Szerinte a biztonság érdekében védőtetőt kellett volna kialakítani az épület körül, vagy ha erre nincs pénz, mert spórolni akarnak, akkor veszélyzónát kijelölni.

Rengeteg előírás van, nem tudom, hogy itt konkrétan mi hiányzott, de az látható, hogy az épület körül nincs védőtető.

Gaál Zoltán tapasztalata szerint az ilyen tragédiával végződő esetek hátterében szinte mindig emberi mulasztás vagy hanyagság áll. Szegedi hozzátette: nagyon súlyos emberi mulasztás kell ahhoz, hogy ilyen tragédia megtörténjen. Sokan hivatkoznak a pénzre, de a nap végén a munkavédelem „kerekítési hiba” egy ilyen építkezésnél, amin – a tervezés mellett – nem szabad spórolni. Reméli, ezután az eset után a vállalkozók is észbe kapnak.

Elmondta: ha történik egy ilyen tragédia, abban a cégvezetők nemcsak anyagilag mennek tönkre, de emberileg is megnyomorodnak.

Öt évig voltam a legnagyobb építőipari cég munkavédelmi vezetője. Voltam kint halálos munkabaleseteknél, segítettem tűzoltóknak kiemelni a hullát a munkagödörből, és ott látja az ember, hogy a cégvezető teljesen tönkremegy ebben lelkileg

– tette hozzá Fecsó, aki szerint a teljes beruházáshoz képest pár százalékos költség a munkavédelem költsége. Ez az, amit nem szabad megspórolni, mert emberéletek múlhatnak rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik