Élet-Stílus

Több mint 20 millió forintot gyűjtött a „rákkezelésére” egy csaló, de csak egy jelképes összeget kell visszafizetnie

Virojt Changyencham / Getty Images (illusztráció)
Virojt Changyencham / Getty Images (illusztráció)
Nyaralásra, éttermekre, focimeccsjegyekre és szerencsejátékra költötte a pénzt, de csak azután bukott le a brit nő, hogy az onkológusa felfedezte az adománygyűjtő oldalát.

Az Angliában élő, 44 éves Nicole Elkabbas azt állította magáról, hogy rákos, de a kezelésére gyűjtött több ezer fontnyi adományt a vásárlási szenvedélyére és a szerencsejáték-függőségére fordította.

Bár a bíróságon korábban bűnösnek találták a csalót, a jó szándékú áldozataitól kapott 45 ezer fontot (közel 21 millió forintot) nem kell visszafizetnie, mivel az anyagi helyzetére való tekintettel úgy határoztak, csupán egy igen jelképesnek mondható összeget, öt fontot (mai árfolyamon 2332 forintot) kell visszafizetnie kártérítésként – írja a Mirror.

A kenti Broadstairsből származó egygyerekes anya 2018-ban indított magának online közösségi adománygyűjtést a GoFundMe nevű oldalon azt állítva, hogy petefészekrákja van, melyet egy spanyolországi magánklinikán szeretne kezeltetni; majd annak ellenére folytatta az adománygyűjtést, hogy közben kiderült, valójában nem is beteg.

Az adományokat nyaralásra, szerencsejátékra, drága éttermekben való étkezésre és a Premiere League-ben szereplő Tottenham Hotspur meccsére szóló jegyekre költötte.

Végül pár nappal a rákot kizáró vizsgálatok után bukott le, amikor az onkológusa felfedezte az adománygyűjtő oldalát. A Harrods egykori divattanácsadója 2020 novemberében tartott tárgyalásán ártatlannak vallotta magát, azt állítva, hogy valóban azt hitte, hogy rákos.

Mark Weekes, a canterbury-i koronabíróság bírója 2 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélte az asszonyt, „ravasznak és manipulatívnak” minősítve a megtévesztését. Így fogalmazott az ítélethirdetéskor:

Ön részletes és időnként szemléletes beszámolókat készített a kezeléséről, amelyet azért kapott, hogy azok, akiket a hazugságok hálójába csalt, továbbra is pénzt fizessenek Önnek. Mindeközben szerencsejátékozott, bevásárlókörutakat tartott, és Olaszországban és Spanyolországban élvezte a luxust az adományozói költségén.

A „Nicole-nak szüksége van a segítségünkre – kezelés” címmel indított gyűjtéshez ráadásul egy olyan fotót töltöttek fel a GoFundMe-re, amely Elkabbas epehólyagműtétje után készülhetett, melyből hónapokkal az adománygyűjtés előtt felépült. A képnek köszönhetően nemcsak az derült ki, hogy a csaló nincs is bejelentkezve arra a spanyol magánklinikára, ahol állítása szerint kezeltetni szerette volna magát, hanem az is, hogy még az állítólagos kezelőorvosa sem létezett.

Nicole Elkabbas adománygyűjtésének összesen 700 ember dőlt be, akik a kártérítésről hozott döntés után – melynek értelmében a csalónak csak egy jelképes összeget kell kifizetnie az anyagi helyzetére való tekintettel – már végképp bottal üthetik a pénzük nyomát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik