Élet-Stílus

Ha sokat alszik, mégis fáradt: a baj nagyobb lehet, mint gondolná

Getty Images
Getty Images
Bizonyára sokan megtapasztalták már életük egy bizonyos szakaszában, hogy alhatnak bármennyit, másnap mégis fáradtan, szinte kialvatlanul ébrednek. Ez a típusú kimerültségérzet nagyon is gyakori, főleg manapság, amikor szinte mindig és mindenhol jól akarunk teljesíteni. A folyamatos fáradtság mégsem normális állapot, a hátterében pedig úgynevezett kísérőbetegségek is húzódhatnak.

Hazai kutatások szerint a magyarok 20 százaléka rosszul alszik, emiatt minden ötödik sofőrt tekinthetünk akár potenciális veszélyforrásnak a volán mögött. Egy felnőtt átlagos alvásszükséglete hét és kilenc óra között van, ennyit azonban egészen biztosan nem alszik mindenki.

Amennyiben a legtöbb olyan életmódbeli változtatást megtettük, amivel kizárhatjuk a folyamatos fáradtságot (pl. nem fogyasztunk este nehéz ételeket, lefekvés előtt nem telefonozunk stb.), de a probléma továbbra is fennáll, érdemes valamilyen háttérben megbúvó rendellenességet keresni.

Cukorbetegség

A kettes típusú diabétesz miatt sokan nem tudják hasznosítani a glükózt, emiatt nem jut elég energiához a szervezetük, ennek tünete pedig kimerültség lehet. A cukorbetegségre nagyon gyakran az indokolatlan fáradtság figyelmeztet elsőként.

Immunrendszer betegsége

Az autoimmun betegségek többfajta tünetet is okozhatnak, így amennyiben megfelelő mennyiségű alvás ellenére is folyamatosan fáradtak vagyunk, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Pajzsmirigygondok

A pajzsmirigy létfontosságú szervünk: számos hormont állít elő, hogy anyagcsere-folyamataink zavartalanul működhessenek. A megmagyarázhatatlan fáradtság jelezheti ennek a szervnek a működési zavarát, amelynek kivizsgálását mindenképpen orvosra kell bízni. Akkor gyanakodhatunk erre, ha fáradtság mellett hullik a hajunk, száraz a bőrünk, esetleg ingadozik a testsúlyunk is.

Szorongás

A stresszhelyzetre reagálunk így – a problémát az okozza, ha a stresszt kiváltó eseményen már rég túljutottunk, de a tünetek mégsem enyhülnek. A szorongás miatt több energiát használ fel a szervezetünk.

Depresszió

Ha rosszkedv valakinél tartóssá válik, és emellett még számos egyéb tünet, közük az energiaszint csökkenése is tapasztalható, akkor mindezek hátterében depresszió állhat.

Légzési zavar

Alvási apnoénak nevezik azt a jelenséget, amikor éjjel kis időre megszakad a légzésünk a felső légutak pár másodperces elzáródása miatt. Az agy riasztást kap, felébreszt minket egy pillanatra, hogy újra levegőt vegyünk. Az ilyen rövid ébredések nem tudatosulnak bennünk, ám ha ez többször is lejátszódik az éjszaka folyamán, magyarázni sem kell, miért ébredünk fáradtan annak ellenére, hogy úgy érezzük, elegendő időt szántunk az alvásra.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik