Élet-Stílus

Akár egy ébresztőóra, úgy jelez testünk, ha túl sok a stressz

Getty Images
Getty Images
Mi az, ami minden egyes nap elkísér minket, és van pozitív és negatív hatása egyaránt: akár egy találóskérdés is kezdődhetne így, ha a stressz fogalmára szeretnénk rávezetni valakit. Életünk minden területén jelentkezhet nyomás, amely feszültséget okoz. Ezzel vagy foglalkozunk, vagy elhessegetjük a problémát – de a testünk egészen biztosan jelzi majd, hogy „hahó, valami nincs rendben…!”

Alig mérséklődött a koronavírus-járvány és enyhültek a pandémia miatti korlátozások, az embereknek újabb stresszt jelentő eseménnyel kellett szembenézniük: a szomszédunkban háborús konfliktus pattant ki, ami több mint két hónapja tart már. Mindez újfent igazolja, hogy a stressz valóban a második évezred kikerülhetetlen civilizációs betegsége.

A testünk persze reagál minderre, méghozzá úgy, hogy figyelmeztető jeleket küld, ha az egészséges mértékűnél nagyobb stressz ér bennünket. 

Lássuk, melyek lehetnek ezek:

Hajhullás

A stresszhormonok olyan autoimmun-szerű betegséget is produkálhatnak, amitől gyengülhetnek a hajtüszők. Ennek pedig hajhullás lesz az eredménye, amit jó esetben vitaminszedéssel még lehet orvosolni. Persze önmagában vitaminhiány is állhat a háttérben, de ha egy megpróbáltatásokkal teli időszak közepén vagyunk, leginkább a stresszre érdemes gyanakodnunk.

Szexuális zavarok

Mindkét nemet érintheti ez a probléma. A stressztől ugyanis libidógondok is felüthetik a fejüket, amit szakember segítsége nélkül nem biztos, hogy egyszerű lesz megoldani.

Bőrbetegségek

A stressz sokaknál bőrbetegségekben nyilvánul meg, ezek között is a pszoriázis (pikkelysömör) számít az egyik leggyakoribbnak. Ha azt vesszük észre, fejbőrünkön piros, viszkető foltok jelennek meg, ez utalhat arra, hogy komolyabb stressznek vagyunk éppen kitéve.

Gyomorbántalmak

Mindenkinek ismerős az érzés, mikor egy kellemetlen szituációra gondolva összeszorul a gyomra. A tartós „gyomorideget” nagyon sok esetben a stressz okozza, és emiatt állandósulhat a gyomorgörcs, illetve a puffadásérzet – az emésztőrendszerünk ugyanis nem tud mit kezdeni a nagymértékű szorongással, amit átélünk. Érdemes ilyenkor is szakember segítségét kérni, hogy megszabaduljunk a kellemetlen panaszoktól.

Gyakori fejfájás

Számos oka lehet a fejfájásnak, akár az is, ha az éjszakai alvás során kényelmetlen testhelyzetet vettünk fel. De okozhatja a munkahelyen vagy a magánéletünkben megélt stressz is.

Alvászavar

Könnyen ördögi körbe is kerülhetünk, ha a stressz miatt nem alszunk jól, hiszen fáradtan nem lehet megfelelő intenzitással teljesíteni életünk egyik területén sem. Ebben az esetben érdemes először az elalvást segítő, nyugtató hatású technikákkal próbálkozni, amelyek segíthetnek csökkenteni a minden bizonnyal tartósan fennálló stresszt, ami meggátol minket a pihenésben.

Szívpanaszok

Az erősebb szívdobogás fő okozója lehet a stressz, ami hosszú távon ennél komolyabb szövődményekhez is vezethet. Ha korábban nem tapasztaltunk ilyen tünetet magunkon, de valamitől mégis felbukkan, fontos mihamarabb orvosi segítséget kérni, mielőtt rosszabbodna a helyzet.

Összpontosítási zavar

Ez a tünet általában a hosszabb idő óta fennálló stressztől jöhet elő. Ilyenkor nem vagyunk képesek feladatainkra összpontosítani – és amennyiben nem alvászavar áll a háttérben, akkor az erősebb mértékű stressz okozhatja a bajt.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik