Élet-Stílus

„Ha húsz éve valaki azt mondja, posztszovjet országokban leszel sztár, kinevetem”

rtl klub
rtl klub
Csütörtökön derült ki, hogy az X-Faktor jól bejáratott mentorcsapatában Csobot Adél helyére a kárpátaljai Herceg Erika érkezik. Az RTL Klub sajtótájékoztatóján beszélgettünk Herceggel, aki a 24.hu-nak elmondta, sorsszerűnek érzi, hogy a csatorna elképzelései mellett az ő karrierje is olyan ponthoz ért, amikor már le tud ülni a mentorszékbe.

„Először öt éve vette fel velem a kapcsolatot Verebély Marcell, a műsor senior kreatív producere” – ezzel kezdi Herceg Erika. Akkor nem tudtak megállapodni a mentorszékről, ugyanis a VIA Gra formációban énekelt, be volt táblázva, és a menedzsere szerint lehetetlen lett volna ezt összeegyeztetni a zsűrizéssel. Ebből az is kiderül,

szó sincs arról, hogy Herceg a 2022-ben kitört orosz-ukrán háború miatt került volna az RTL Klub látókörébe.

2020-ban nem volt X-Faktor, 2021-ben igaz ismét tárgyaltak, tavaly viszont a koronavírus miatt nem volt lehetősége zsűrizni a kárpátaljai énekesnőnek, aki egyébként fél évig épült fel a betegségből.

Januárban ismét megkerestek. Ez alkalommal már igent mondtam a mentorcastingra. Feljöttem a megbeszélésére, és pont akkor robbant ki a háború.

Ukrajnában nehezebb érvényesülni

Kíváncsiak voltunk, miben más a magyar, az ukrán és az orosz zeneipar egy olyan előadó szemszögéből, aki az utóbbi kettőt jobban ismeri belülről. „Oroszországban és Ukrajnában nehezebb érvényesülni a zenei pályán. Nagyobb országok, rengeteg a tehetséges ember, óriási szerencse kell ahhoz, hogy ki tudj emelkedni, érvényesülni. Ebből a szempontból könnyebb a helyzet Magyarországon.”

Herceg magyar általános iskolába járt Kisdobronyban, a gimnáziumban is anyanyelvén tanult, a többi között Kazinczy-szavalóversenyre és énekversenyekre járt. Gyerekkorában Bódi László, a Republic egykori frontembere volt rá nagy hatással.

Még most is emlékszem, az első magyar dal, amit énekeltem, a Szállj el kismadár! volt, imádtam, pedig picike voltam, beszélni is alig tudtam. Nem gondoltam, hogy ott leszek ismert előadó, ahol lettem. Ha nekem azt mondja valaki tizenöt, húsz évvel ezelőtt, hogy a volt szovjet országokban leszel ismert énekes, kinevettem volna.

Herceg Erika egy tehetségkutató révén került be a VIA Gra nevű lányformációba, ami őrült népszerűségnek örvendett a keleti blokkban. Bár a tagok folyton cserélődtek, ő hét évet lehúzott az együttesben. „Én váltam frontemberré, kvázi mentorként segítettem az új csapattársaimat, ezért is gondoltam, hogy az X-Faktorban hasznára lehetek a tehetséges embereknek.” Aztán szólókarrierbe kezdett, azóta azt tervezi, ír majd egy magyar dalt is – szerinte épp itt az ideje.

Beszélgetésünk során szóba kerül Csobot Adél, akinek harsány személyiségét nem mindig fogadták pozitívan az X-Faktor nézői, legalábbis a tetemes mennyiségű negatív kommentből, melyet cikkeink vagy Csobot közösségi oldalai alatt hagytak, ez szűrhető le.

Nem ismerem személyesen Adélt, de abból, amit belőle láttam, azt gondolom, kedves lány. Én pedig eljöttem, megmutattam magam a producereknek, a döntést ők hozták meg – ezek szerint megfelelt nekik, amit láttak. Sorsszerű ez az egész, nagyon boldog vagyok.

Az előző szériákat követte, a felvidéki Ruszó Tibornak annyira szurkolt, hogy a kanapén sírt, amikor a tévén keresztül figyelte. Szerinte a fiú csodálatos tehetség, ő is ilyenek megtalálásában bízik.

Varga Jennifer / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik