Élet-Stílus

Börtönbe megy a svájci bankár, aki sztriptízbárszámlákat és Tinder-randikat fizetett a céges kártyájával

Matthew Lloyd / Bloomberg via Getty Images
Matthew Lloyd / Bloomberg via Getty Images
Az egykori bankvezért közel négy évre küldték hűvösre.

A 65 éves Pierin Vincenz büntetőügye zürichi tárgyalásán elhangzottak alapján sztriptízbárok számláit, Tinder-randikat, nyaralásokat és vacsorákat fizetett ki a céges bankkártyájával.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Vincenz a Raiffeisen Bank vezérigazgatójaként összesen 200 ezer svájci frank (73,7 millió forint) értékben próbálta meg céges költségként elszámolni a sztriptízbárokban kiállított számlákat, és volt, hogy üzleti költségként számolt el egy 700 frankos (258 ezer forintos) vacsorával végződő Tinder-randit, mert közben azon gondolkodott, felvegye-e ingatlanosnak a randipartnerét.

Az ügyészek szerint a hét vádlott összesen közel 70 millió svájci frank (közel 26 milliárd forint) értékben számolt el olyan költéseket céges költségként, amelyeket nem lett volna szabad.

A januárban elindított per mind a hét vádlottja tagadta az ellenük felhozott vádakat.

A BBC beszámolója alapján a zürichi tárgyalás iránt akkora volt a érdeklődés, hogy áthelyezték egy bírósági épületből egy koncertterembe.

A tárgyaláson az ügyészek elmondták, hogy Vincenz és egy hitelkártya-vállalat korábbi főnöke, Beat Stocker olyan vállalatok átvételével tömték meg a zsebüket, amelyekben titokban részesedést halmoztak fel.

Stockert négy évre börtönre ítélték, Vincenz pedig – aki egykor még az év bankára címet is elnyerte Svájcban – 3 év és kilenc hónap börtönbüntetést kapott.

A bíró a svájci sajtóhírek szerint úgy ítélte meg, hogy Vincenz sztriptízbárokban tett látogatásai nem álltak a bank érdekében, ezért a börtönbüntetés mellett arra is kötelezte, hogy a Raiffeisennek a céges költségként felszámított számlák miatt fizessen vissza 260 ezer svájci frankot (96 millió forintot), valamint további 1,3 millió frankot (480 millió forintot) kell kifizetnie egy másik cégnek is egy ügylet által okozott kár megtérítésére – írja a Reuters.

Az ügyészek a korábban említett 70 millió svájci frankot követelték vissza a vádlottaktól, valamint egy kivételével mindegyikükre pénzbüntetést és kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki.

A vádlottak nem értettek egyet az ítélettel, ezért fellebezni fognak.

Kiemelt kép: Pierin Vincenz, a Raiffeisen Group vezérigazgatója okostelefont tart a kezében, miközben a svájci Bernben megrendezett Svájci Nemzetközi Pénzügyi Fórumon beszél 2015. június 29-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik