Élet-Stílus

Felmentette a hadbíróság, nem kényszerítette zöldséget enni az újoncot az őrmester

Getty Images
Getty Images

Állítólag jót tesznek a zöldségek

– zárta le a pert a bíró pénteken a kanadai St. John’s-i hadbíróság ítélethozatalában. Sandra Sukstorf felmentette Greg Young őrmestert, mert nem látta bizonyítottnak, rosszul bánt volna egy beosztottjával. Youngot azzal vádolták, hogy egy újoncot addig kényszerített zöldséget enni, míg el nem hányta magát – írta a CBC.

Maga az újonc is azt vallotta, hogy nem kényszerítették és nem is hányt.

Sukstorf szerint a „zöldség incidensben” Young ténykedése „ártalmatlan, barátságos és morált növelő” volt, nem bűncselekmény.

A szemtanúk szerint Young megállás nélkül nyomatta, hogy az újonc egye meg a vegyes zöldséget, társai pedig közben szurkoltak neki. A vádnak egy tanúja sem volt, Young mellett viszont 11 szemtanú, köztük az állítólagos áldozat is tanúskodott.

Az eset még 2015-ben történt egy alapkiképzésen. Az egyik kadét arról volt hírhedt, hogy utálja a zöldséget és egyszer sem evett belőle a héthetes képzés alatt. Egy nap a kiképzés után Young zöldséget vitt neki, és azt mondta, hogy meg kell ennie, ha nem teszi, az egész csapatnak 10 percen át kell plankelnie.

A tanúk azt vallották, hogy tudták, csak viccről van szó, hiszen a 10 perces plank irreális. A kadét körül összegyűltek társai, szurkoltak neki. Egy kanállal beleevett, de kiköpte a kukába, ezután az újoncoknak 30 másodpercig kellett plankelnie.

Egy olyan vád is volt Young ellen, hogy egy másik újoncot nagy mennyiségű vízivásra kényszerítette. Ezt a vádat később vissza is vonták.

Azt nem tudni, ki panaszolta be az őrmestert, minkét áldozat azt mondta, csodálkoznak, hogy vádat emeltek ellene.

Young szerint az egész nevetséges, egy csomó pénzt és időt pazaroltak a semmire. Mindkét ügyvéd a katonaság őrnagya, fizetésük több mint 100 ezer dollárnál (27 millió forintnál) kezdődik, egy bizottság határozza meg. Egy gyorsíróra is szükség volt, őt, az ügyvédeket és két szemtanút is más államból kellett átutaztatni az egyhetes tárgyalásra.

Young azt mondja, a tárgyalás miatt elveszítette gyógyszerszállító civil állását.

Mondtam nekik, hogy a tárgyalás egy nap, de akár egy hét is lehet. Ott helyben felmondtak nekem.

Ezért panasszal élt a munkaügyi hivatalnál. Örül, hogy lezárult az ügy, ugyanakkor jövedelemkiesést és sok neki és családjának is sok stresszt okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik