Élet-Stílus

Mexikóban egyre több az olyan drogfüggő, aki az iskolás kort is alig éri el

A legtöbb fiatal akkor kerül kapcsolatban a szerekkel, amikor a kartellek arra kényszerítik őket, hogy az utcán árulják. Mindössze hatéves metfüggőről is szólnak a jelentések.

Mexikóban élre tört a kristály: a közép-amerikai országban a metamfetamin a kanyarban előzött és a hereroin, crack, kokain hármast megelőzve a legnépszerűbb kábítószerré vált. A tendencia olyannyira elkeserítő, hogy egyes jelentések szerint szép számmal találni már hatéves korú gyerekeket is, akik rabjaivá váltak a szernek.

A mexikói egészségügyi minisztérium részletes tanulmányt rendelt az ország droghelyzetéről, ebből derült ki az is, hogy 2010-ben a rehabra kerülő összes szerhasználónak csak mindössze 5 százaléka volt metfüggő. Tíz évvel később ez a szám már 30 százalékra rúg. A kristály hódítása bizonyosan összefügg annak rendkívül alacsony árával, tekintve, hogy egy adagért már néhány dollárért hozzá lehet jutni az utcán, az üzlet jövedelmezősége miatt pedig szinte minden sarkon árusítják.

A témáról beszámoló Ladbible szerint az évek előrehaladtával egyre alacsonyabb az átlagéletkora a szer használóinak, és még a szakértőket is meglepte, hogy olyan gyermekek fogyasztják rendszeresen az életre ártalmas szereket, akik az iskolás kort is csak alig  érik el. Ere példaként egy mindössze hatéves szerhasználót hoztak fel.

Dr. Norma Leticia Corona, egy mexikói ifjúsági rehabilitációs központ igazgatója szerint az őket felkeresők legtöbbször 8-16 év közöttiek, közel 80 százalékuk a kristály miatt köt ki elvonón. Közülök többen arról számoltak be, hogy a kartelleken keresztül kerültek először kapcsolatba a kábítószerrel, amikor a drogbandák becserkészték és kényszerítették őket, hogy kábítószert áruljanak az utcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik