Élet-Stílus

Bagi Iván szerint manapság mindenért támadhatják a humoristát, de főleg baloldalról

youtube / bohár dániel
youtube / bohár dániel
Szerinte a humoristában van egy erkölcsi érzék, ami alapján tudja, mit engedhet meg és mit nem.

A Pesti TV-n, Bohár Dániel Mi vagyunk a magyarok című identitáserősítő portréműsorában vendégeskedett Bagi Iván humorista. A beszélgetős műsorban korábban korábban már Tóth Gabi is szerepelt.

Kapcsolódó
Tóth Gabi: Aki szereti a hazáját, büszke a hagyományaira, a szüleivel jó kapcsolatot ápol, az nem támad engem
Beszélt a támadásokról, amit az Eucharisztikus Kongresszuson való fellépése miatt kapott.

Bagi elmondta, nem szeret bántó paródiákat készíteni.

Szeretek szeretettel emberekhez nyúlni karakterekhez, témákhoz. Nem mindig lehet. Azt veszem észre, hogy fiatalabb koromban jobb volt a humorérzékem. A groteszk-érzékem jóval idétlenebben működött, és gyakrabban észrevettem a fonákságokat.

A támadásokról is szót ejtettek, mondván, számos olyan kritikát kap a köztévén futó humorműsoruk, hogy jobboldali humor nem is létezik.

Érteni vélem azokat az axiómákat, hogy a humor mindig ellenzéki. Azt gondolom, a humor mindig fáj egy kicsit. Csak én azt gondolom, hogy most a világban olyan dolgok történnek, hogy muszáj alapvető értékekért kiállni. Mikor tétje lesz annak, hogyan humorizál az ember. Ez az ő olvasatukban propaganda, mit tudom én. De vannak olyan idők, amikor még fontosabb a humor. Ha április 3-án számomra kedvezőtlen változás jön, mondhatom azt, hogy ellenzékinek lenni a legkedvezőbb dolog. Akik most jelenleg vannak, sokkal szimpatikusabbak. Egy humoristának fel kell vállalnia konfliktusokat. Akkor tartom magam autentikusnak, akkor tudok a tükörbe nézni, ha kimondhatom legalább a magam számára, hogy nem biztos, hogy a humorban mindig értéksemlegesnek kell lenni.

Bagi hozzátette, ha bizonyos művészek kiállhatnak dolgok mellett, ő miért ne tehetné ugyanezt.

Bohár arra is kíváncsi volt, hogy manapság, a píszí világban miként lehet működnie egy humoristának: „Olyan világot élünk manapság, hogy olyan dolgokkal, amivel 10 éve még lehetett viccelni, ma már nemhogy nem lehet, a legdurvább legyalázás jön érte”.

Most már szinte semmivel. Nem könnyíti meg az életünket. Nálunk azért még nem olyan rossz a helyzet. Viszont azt tapasztalom, hogy egyszerűen nagyon oda kell figyelni. Mindenért támadhatnak, főleg balról kapja a pofonokat az ember, az a helyzet. Nehéz, bonyolult, mert a humorban is van egy zsinórmérték, egy erkölcsi érzék, hogy mi az, amit még megtehet és mi az, amit nem. Mindenki sokkal érzékenyebb, miközben azt látom, rengeteg az influenszer, youtuber, ott nem nagyon van szabályozva, mit engedhetnek meg maguknak. Egy humoristának nem kell ezzel annyira komolyan kalkulálnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik