Élet-Stílus

Lépések a jövőnkért (x)

Magyarország az elmúlt évtizedekben csökkentette karbonkibocsátását, és nem számít különösen nagy szennyezőnek az európai országok között, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy jó nálunk a helyzet. Bizonyos térségekben nagyon magas a légszennyezettség értéke, és az itthoni szabályozásokon is lenne még mit faragni.

A Levegő Munkacsoport szerint Magyarországon a légszennyezés évente 13 ezer korai halálozást, egymillió megbetegedést és több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoz. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján az látszik, hogy Magyarország Bulgária és Lengyelország után a harmadik legnagyobb egészségkárosodást okozó ország, ami a levegő szennyezettségét illeti, 100 ezer főre vetítve 1 128-an halnak meg idejekorán a légszennyezettség miatt, ez a szám Nagy-Britanniában 500, Svédországban 250 körül van.

Innen is látszik, hogy ideje lenne végre lokálisan és országra vetítve is tenni valamit azért, hogy a helyzet javuljon. Míg a saját szénlábnyomát az ember könnyebben fogja vissza, egy óriásvállalatnak nehezebb dolga van, főleg akkor, ha elsősorban fosszilis üzemanyagokkal dolgozik. De a Shellt ez sem gátolja meg abban, hogy Magyarországon is környezettudatosabbá váljon.

A Shell egy hatalmas energiavállalat, a világ energiaellátásának mintegy 3 százalékát biztosítja. Bár a fosszilis energiahordozók továbbra is fontos szerepet fognak játszani társadalmunk energiaellátásában, a Shell mindent megtesz, hogy segítse a megújulókra, környezetbarát megoldásokra való átállást.

A Shell magyarországi céljai jelenleg arra fókuszálnak, hogy a töltőállomások hálózatát fenntartható módon működtesse az egész ország területén. A Shell töltőállomásainak döntő többségét például megújuló energiaforrások táplálják: ennek köszönhetően a vállalat 2019-ben összesen kb. 5 250 tonna széndioxid-kibocsátást takarított meg. A töltőállomásokon a hagyományos izzókat LED-es lámpákkal helyettesítette, ezzel 16%-kal javította a világítás energiahatékonyságát. A vállalat arra is figyel, hogy az állomásokon minél kevesebb műanyagot használjanak, ide tartozik a legtöbb csomagolás, az evőeszközök, valamint a bevásárlótáskák is.

A vállalat a vásárlókat alacsony kibocsátású termékekkel is támogatja. Magyarország volt például a kísérleti piac Közép- és Kelet-Európában az e-mobilitási megoldások töltőállomásokra történő bevezetésekor. A Shell 2020 januárjában megnyitotta első nagy teljesítményű elektromos töltőállomását Magyarországon. Az M7-es és M0-ás autópályákon jelenleg elérhető 3 töltési pont akár 350 kW-os töltőteljesítményre is képes. A nagy teljesítményű töltők már 10-15 perc alatt is képesek az újgenerációs elektromos járművek feltöltésére, ami akár háromszor gyorsabb, mint más, a járművezetők számára aktuálisan elérhető töltők.

Ezzel egy időben Magyarország a Shell 5. piaca Európában (és világszerte a 9.), ahol a Shell Recharge-ot bevezették. A cég saját elektromos járműtöltési szolgáltatása 50kW teljesítményű gyorstöltési kapacitást kínál 0%-ról 80%-ra hozzávetőlegesen 30 perc alatt. A szolgáltatás már elérhető az M3 és M7 autópályák Shell telephelyein.

2021 márciusában a Shell Magyarországon lehetővé tette ügyfelei számára, hogy karbonsemleges kenőanyagokat vásároljanak személygépkocsikhoz, a nagy teherbírású dízelmotorokhoz és ipari felhasználáshoz. A Shell töltőállomásokon már olyan fejlett szintetikus kenőanyagokat is lehet vásárolni, amelyek szén-dioxid-kibocsátását a vállalat ellensúlyozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik