Élet-Stílus

Nem szabad félni, altatásban történik – többen maradhatnának életben, ha járnánk vastagbélrák szűrésre

24.hu
24.hu
Magyarországon minden évben 5 ezer ember veszti életét rosszindulatú vastagbéldaganat következtében, holott szűréssel megelőzhetőek lennének a halálesetek. Ez a második leggyakoribb daganatos halál hazánkban, amivel Európán belül az első helyen állunk.

Ha még soha nem érezted olyan jól magad a bőrödben, mint most, a teljesítőképességed, a székleted, az étvágyad, minden tökéletes, akkor már minden tünetét hordozod a vastagbélráknak. Hogy miért? Mert a vastagbélráknak nincs tünete, ez a borzasztó. Amikor már tünetei vannak, az egy előrehaladott állapot, ami késő lehet

– mondja Dr. Schwab Richárd az Affidea gasztroenterológus főorvosa, miért is fontos a szűrés a vastagbéldaganat megelőzésében.

Hogy zajlik a vizsgálat?

Ötvenéves kor körül, tünetmentes embereknek fontos lenne a szűrővizsgálat, ami a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas. A vizsgálat vénás altatásban történik, a páciens semmit nem érzékel belőle. Nőket és férfiakat is ugyanúgy érinti, csak a szűrésen való hajlandóságban van különbség a két nem között. A férfiak gyakran még a tünetek megjelenése esetén sem mennek orvoshoz, legtöbbször a nők noszogatására látogatják meg az orvost. Így volt ezzel Máté Gábor színművész, rendező, akinek az élettársa küldte el a vizsgálatra, míg Elek Ferenc színész saját magától döntött a vizsgálat mellett, ugyanis több okból kifolyólag a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozik:

Szűrővizsgálattal az életért

Több ezer ember életét menthetné meg a rendszeres vastagbéldaganat-szűrés. A vastagbéldaganatok felismerésében alapvető szerepet játszó endoszkópos vizsgálatok összetett folyamatnak számítanak. Amennyiben valaki kíváncsi arra, hogy miként kell felkészülni a vastagbéltükrözésre, hogyan zajlik a vizsgálat, mire kell figyelni az érintett pácienseknek, az Affidea Gasztroenterológiai Központ oldalán részletesen tájékozódhat.

A videó az Affidea Gasztroenterológiai Központ támogatásával készült.

Olvasói sztorik