Élet-Stílus

A betonhoz ragasztották magukat a tüntetők, letartóztatni sem tudták őket a rendőrök

A nagy-britanniai lakások hőszigeteléséért tüntető csoport tagjai annyira ragaszkodtak a hídfoglalási tervükhöz, hogy páran közülük szó szerint az úttesthez ragasztották a tenyerüket.

A rendőrség nem tudta letartóztatni a szociális bérlakások hőszigeteléséért tüntető Insulate Britain tagjait abban, hogy hétfő reggel több fontos londoni útszakaszt is blokád alá vegyenek a saját testükkel. A Southwark hidat blokkoló demonstrálok egy része ugyanis ragasztót is vitt magával, amivel a tüntetők az úttestre ragasztották magukat – írja a LADBible.

A közösségi médiában közzétett felvételeken több tüntető látható, amint autók előtt ülnek és plakátokat tartanak a kezükben, miközben a rendőrök megpróbálják eltávolítani őket az útról.

A Twitterre feltöltött második videón látható, ahogy a rendőrök oldószert próbálnak használni, hogy kiszabadítsák a kezüket, majd letartóztassák őket.

Mivel azonban néhányan az úttestre ragasztották a kezüket, ez nem sikerült.

A hétfői blokádról beszámoló BBC azt közölte, hogy az Insulate Britain hétfőn különböző helyszíneken tüntető aktivisták közül eddig 52 embert tartóztattak le.

A szervezet most indította újra az október 14. óta szünetelő útlezárási akcióját, melynek keretében az elmúlt másfél hónapban 14 napon is lezártak különböző útszakaszokat. És a ragasztózás sem új, ezért Grant Shapps közlekedési miniszter már korábban is „ragasztott bolondoknak” nevezte a csoport tagjait.

A BBC híréből az is kiderül, hogy az utóbbi időszak tüntetései miatt a közlekedési minisztérium eddig több mint száz bírósági végzés iránti kérelmet nyújtott be a londoni és a délkeleti országos autópálya-hálózatra vonatkozóan. Ezen végzések megszegése pedig börtönbüntetést vonhat maga után.

Az Insulate Britain az akciókról így nyilatkozott:

Nem fogjuk tétlenül nézni, ahogy a kormány megöli a gyerekeinket.

Liam Norton aktivista pedig egyenesen „hazaárulónak” bélyegezte a kormányt, azt állítva, hogy az ország vezetői „elárulták” a polgárokat, és az országot a „népirtás” felé vezető útra terelik – emeli ki a BBC.

Az Insulate Britain egyébként az Extinction Rebellion nevű, hazánkban is tüntetéseket szervező globális klímavédelmi szervezet egyik tagja, és azt szeretné elérni, hogy a kormány 2030-ig minden brit otthont szigeteljen, hogy ezzel is csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást.

Fesztiválhangulat a világvége előtt
Az Extinction Rebellion tagjaival beszélgettünk polgári engedetlenségről, aktivizmusról, és arról, hogy mit várnak a mindenkori politikai vezetéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik