Élet-Stílus

Egy pszichológus figyelmeztet, hogy a Squid Game a legrosszabbat hozhatja ki a gyerekekből

Andrea Verdelli / Getty Images
Andrea Verdelli / Getty Images
Egy londoni iskolában már levelet írtak a szülőknek, hogy a gyerekek a játék jeleneteit utánozzák.

A csapból is a Netflix legújabb dobása, a Squid Game folyik, ami annak ellenére lett beláthatatlanul nagy világsiker, hogy egyébként távolról nézve sem remekmű.

Kapcsolódó
Hiába tarolták le a Squid Game véres gyerekjátékai a világot, attól ez még nem egy remekmű
Hatalmasat fut a Netflixen a koreai túlélő dráma, amelyben kétségbeesett emberek vetélkednek egy halom pénzért, vállalva akár az erőszakos halált is.

A megannyi pozitív kritika, méltatás és a nézettségi csúcsok döntögetése közben azonban az aggodalmak is fel-felbukkannak a sorozattal kapcsolatban, most például egy pszichológus nyilatkozott a Daily Mailnek arról, mennyire rossz hatással lehet a sorozat a gyerekekre.

A spoilerek elkerülése végett csak annyit írunk, a sorozatban különböző feladatokat kell teljesíteniük a játékosoknak, amelyeket kivétel nélkül gyerekjátékok ihlettek. A Mailnek nyilatkozó szakértő, Sandra Wheatley ezzel kapcsolatban azt mondta, ha a gyerekek látják, hogy a szereplők hogyan érvényesülnek a játékokban, az könnyen előidézheti, hogy ők is erőszakosak legyenek.

A látottak arra ösztökélhetik őket, hogy kimaradjanak, vagy adott esetben becsatlakozzanak, amikor egy társukat bántják

– mondja Wheatly, aki becsatlakozás alatt itt nyílván azt érti, hogy a gyerek a bántalmazó oldalán kapcsolódik be a történésekbe.

A vita egyébként onnan robbant ki, hogy több szülői csoportban lehetett olvasni olyan kommenteket a szigeteken, hogy a szülők engedték a 8-10 éves gyerekeiknek, hogy nézzék velük a sorozatot.

A múlt héten pedig egy észak-londoni általános iskola vezetése küldött körlevelet a szülőknek, figyelmeztetve őket, hogy néhány gyerek az udvaron a sorozat egyes jeleneteit utánozta.

A szakértő amondó, a szülőknek meg kell adniuk a szabadságot a gyerekeiknek, hogy azt nézzék, amit akarnak, de vannak helyzetek, amikor mérlegelni kell. A Squid Game esetében is azt mondja, itt inkább határt kellene húzni, mert az alig tízéves gyerekek még nem tudják maguk megítélni, hogy amit a képernyőn látnak, rossz, hiába tűnik végtelenül izgalmasnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik