Élet-Stílus

Egy halom pénzt kapott a múzeumtól, egy üres vásznat adott cserébe a dán művész

Niels Fabæk, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Niels Fabæk, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Egy dán képzőművész 534 ezer koronát (közel 26 millió forintot) kapott egy múzeumtól, két korábbi munkájának alkotásáért. A művész azonban úgy döntött, új műtárgyakkal rukkol elő. Egy üres vásznat küldött a múzeumnak, művének pedig a Fogd a pénzt, és fuss! címet adta.

Jens Haaning képzőművész megbízást kapott a dán Modern Művészetek Múzeumától (Kunsten Museum of Modern Art), hogy alkossa újra két korábbi munkáját, melyek a dán, és az osztrák átlagfizetéseket mutatták be.

Előbbi 2007-ben készült: Haaning valódi bankjegyeket helyezett fel egy vászonra, annyit, amennyi kiadta egy átlagos dán akkori éves fizetését. Négy évvel később a művész megcsinálta ugyanezt, csak az osztrák átlagbért vette alapul és dán korona helyett eurót használt – írja a Guardian című brit lap.

Haaning most azért kapott a múzeumtól 534 ezer dán koronát (majdnem 26 millió forintot), hogy a bankjegyeket újra vászonra rakja, a munkáját pedig bemutathassák egy időszaki kiállításon. A művész azonban új koncepcióval állt elő: a pénzt zsebre tette, és egy üres vásznat küldött a kiállításra, melynek a Fogd a pénzt, és fuss! címet adta.

A múzeum kiállította Haaning üres vásznát, Lasse Andersson igazgató pedig azt nyilatkozta, tetszett neki a művész vicces akciója. Kifejtette a pénzt, amit a művésznek adtak, a múzeum szűkös költségvetéséből vették kölcsön, és a szerződés értelmében Haaningnak a kiállítás zárása után, legkésőbb január 26-ig a teljes összeget vissza kell szolgáltatnia. Bár Andersson biztos benne, hogy Haaning, a köztiszteletben álló művész így is tesz majd, azt azért hozzátette, ha esetleg mégsem kapnák vissza a pénzt, feljelentést tesznek.

Az 56 éves művész azonban azt mondja, természetesen megtartja a pénzt, hiszen az alkotásának épp ez a lényege:

Ez nem lopás, hanem szerződésszegés, és a szerződésszegés része az műnek.

Haaning hozzátette, ha a szerződés szerint újraalkotta volna a korábbi munkáját, akkor egy vasat sem kapott volna cserébe. Kijelentette: mindenkit, akinek az övéhez hasonlóan szánalmasak a munkakörülményei, akikkel fizettetnének azért, hogy dolgozhassanak, arra bátorít, tegyék azt, amit ő tesz. Markoljanak fel amit csak tudnak, és lépjenek le!

Kérdésre válaszolva Andersson cáfolta, hogy az egész történet egy szándékos akció lenne, amivel a január közepéig futó kiállításra próbálják ráirányítani a figyelmet. „Nem foglalkozunk performatív művészettel, ugyanannyira meglepett vagyok, mint mindenki más” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik