Élet-Stílus

Saját spermájával ejtett teherbe nőket egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó orvos

A Kanadában élő Dan és Davina Dixon több mint húsz éven át élt azzal a tudattal, hogy ők a biológiai szüleik az 1990-ben született lányuknak, Rebeccának, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant. 2016-ban azonban az anyuka a Facebookon látott egy posztot, amiből megtudta, nagyon ritka, hogy két kékszemű embernek barna szemű gyereke legyen.

A nő aggódni kezdett. Neki, és férjének ugyanis kék a szeme, míg lányuké barna. A háziorvosukkal végzett DNS-vizsgálat aztán kiderítette, hogy zéró esély van arra, hogy Dan Dixon a biológiai apja Rebeccának.

A család ekkor kezdett el utánanézni a mesterséges megtermékenyítést végző orvosnak, és kiderült, hogy a Kanada Renddel is kitüntetett, országos ismertségű Norman Barwin ellen már a hetvenes években is érkeztek panaszok, hogy nem a betegek által kiválasztott spermával termékenyített meg nőket.

A Dixon-család végül DNS-mintát kért Barwintól, miután nyilvánvalóvá vált, hogy lányuk túlságosan is hasonlít rá, de az orvos ebbe nem ment bele. Egy Ottawában élő másik nő, Kat Palmer, akinek szülei szintén Barwin betegei voltak, azonban korábban már DNS-teszttel bizonyította, hogy Barwin a valódi apja, és a két nő DNS-ének összehasonlításából bebizonyosodott, hogy féltestvérek, és ugyanaz az ember az apjuk.

Dixonék 2016-ban pert indítottak az orvos ellen, és ahhoz egymás után csatlakoztak Barwin korábbi betegei, és végül már 226-an voltak, köztük százan, akik a segítségével fogantak.

Eddig 17 gyerekről bizonyosodott be, hogy Barwin az apjuk, míg a többi gyerek nagy többségének fogalma sincs arról, hogy ki a valódi apjuk. Az orvos ugyanis sok esetben nem a szülők által kiválasztott spermát használta, hanem valaki másét.

A per július 18-án egy peren kívüli megegyezéssel ért véget, aminek értelmében az áldozatok egy több mint 13,3 millió kanadai dolláros, azaz nagyjából hárommilliárd forintos kártérítést kapnak, amit majd az okozott kár nagyságától függően osztanak szét közöttük.

A most 82 éves Barwin ugyanakkor a kanadai sajtóban megjelent beszámolók szerint nem tett beismerő vallomást, máig tagadja az ellene felhozott vádakat, és a megegyezésben sem vállalta felelősségét.

A megegyezés részeként létrehoznak egy DNS-adatbázist is, hogy annak segítségével kiderítsék, hogy kik is lehetnek a Barwinnál született gyerekek valódi apjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik