Élet-Stílus

Az előjáték akkor jó, ha lassú

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Ha valaki azon aggódik, hogy nem elég jó az ágyban, ha mindenképpen az orgazmusok meglétével akarja saját maga számára igazolni, hogy képes teljesíteni, akkor inkább válassza az előjátékot. Abból is azt a fajtát, amikor akár több óra is azzal telik, hogy csak és kizárólag arra figyel, mit érez egy-egy érintésnél.

Az előjáték arra a legjobb, hogy felkorbácsoljuk a vágyakat, felizgassuk egymást, és ha ez tetőponttal ér véget, akkor általában elégedettek vagyunk.

A szex szerves része az orális szex, a kézzel való izgatás, a simogatások, a csókolózás, mégis, gyakran túl kevés időt szánunk ezekre. Éppen annyit, amennyi a behatoláshoz szükséges lehet. Márpedig a lelassult, hosszabb ideig tartó előjáték, amiben meg-megállunk, tartalmasabb és intenzívebb orgazmusokhoz vezethet. Remekül felkészíti a testet és az elmét is a szexre, növeli a szexuális izgalmat, a vérnyomást és kitágítja az ereket ott, ahol a leginkább szükség van rá – a medence környékén. A másik óriási előnye, hogy segít ellazulni.

Kapcsolódó
Az jó, ha az előjátéké a főszerep
A világ a behatolást érti a szex kifejezés alatt, és ha az előjátékról van szó, akkor azt sokan egyáltalán nem nevezik szexnek.

Lassuljunk le már a kezdéskor is!

Általánosságban véve a leginkább az gátol a szexben, ha célirányosan közelítjük meg, azaz elvárjuk, hogy megfelelő minőségű merevedés és megfelelő orgazmus legyen, és úgy egyáltalán, legyen élvezés a végén. Az előjáték arra tanít meg, hogy ezt teljesen elengedjük, és csak a jelent éljük meg, azaz minden simogatást, csókot, érintést kiélvezzünk az adott pillanatban. Ha ez végül elvezet az élvezéshez, jó, de ha nem, akkor is lehet szeretni mindazt, ami történik. Elvégre sokszor előfordul az is, hogy kicsikarjuk az orgazmust, össze is jön, de lelkileg valamiért mégsem érezzük azt, hogy ez valóban kielégítő lett volna érzelmileg. Csak előnye van annak tehát, ha belefeledkezünk egymásba már az előjáték közben.

Ahhoz, hogy valóban képesek legyünk lelassulni az előjátékhoz, érdemes készülni rá.

Érdemes úgy készülni a szexuális együttlétre, mintha valamiféle színpadi előadást szerveznének: rendezzük be úgy a hálószobát vagy a választott helyiséget, hogy az a lehető legszebb legyen. Hangulatvilágítással, függönyökkel, párnákkal, fotelekkel bátran alakítsuk át a szobát, akár húzzunk új ágyneműt is. A fontos, hogy kényelmes és szép legyen, olyan, ami megadja azt az alaphangulatot, ahol képesek vagyunk ellazulni. Ha használunk szexuális játékszereket, akkor az akkumulátorokat töltsük fel, hogy ez se okozzon gondot.

A lassabb tempó segíti az orgazmus meglétét, nem veszélyezteti azt. A vágyat is fenntartja hosszabb ideig, az előjátékra fordított idő segít fokozni a szexuális feszültséget is.

Fontos legyen a vetkőztetés, az érzéki masszázs és a csók is

A szexet azzal lehet elrontani, ha más dolgokon agyalunk közben, másra figyelünk, nem pedig arra, ami történik. Igen ritka, ha akadnak olyan időszakok a mindennapokban, amikor nem arra kell gondolnunk, hogy mit veszünk vacsorára, holnap mit kell majd megcsinálni, kit kell még felhívni. Sok esetben azzal vagyunk elfoglalva, hogy mi történt a múltban vagy hogy mi fog történni a közeljövőben, milyen kötelezettségek várnak még ránk.

A szex a meditáció, a relaxáció mellett az a tevékenység, ami csak akkor éri el igazán a legjobb hatást, ha valóban megtanuljuk megélni a jelen pillanatban.

Ezt pedig úgy lehet kivitelezni, hogy hagyunk magunknak időt arra, hogy figyeljünk egymásra: vetkőztessük egymást, lassú mozdulatokkal. Minden simogatásnál figyeljük meg, mit érzünk közben, milyen érzés megérinteni a partner pihe szőrrel teli bőrét, vagy hogy milyen erősségű simogatásnál érjük el a libabőrt nála. Kísérletezzünk egymáson, vizsgáljuk meg az erogén zónákat, ujjbeggyel érintve, teljes tenyérrel érintve nézzük meg, milyen hatással van a testre. Kikapcsolódás legyen, ne pedig görcsös akarás. Az érzéseinkre figyeljünk. Az is jó, ha valamilyen szexuális segédeszközzel színesítjük az előjátékot, a vibrátor mellett a csiklóizgatók, prosztataizgatók, cirógató tollak, szemtakarók is jól használhatók a hosszas előjátékhoz.

Az előjáték egyik legnagyobb haszna, hogy eltűnhet az aggodalom és szorongás a pénisz merevedési képessége miatt.

Az előjáték párterápián is komoly szerepet kap

Bárki, akinek kétsége lenne afelől, hogy az előjátéknak csak haszna lehet, jó ha tudja, szexuálterápián, párterápián ez az egyik legfontosabb eszköz ahhoz, hogy a szexuális életben pozitív irányú változások történjenek. Amikor két embernek problémát jelent megtalálni egymást a szexben, akkor azzal indítják párterápián, ahogy mindenki elkezdi kamaszként: újratanulják az előjátékot, azt, hogy hogyan tudnak még többet csókolózni együtt. Egyúttal azt is megtanulják, hogyan kellene időt szánni arra, hogy nyugodt, zavartalan körülmények között hosszabb ideig tartson a szex.

Az előjáték pedig ott kezdődik, hogy újratanul a pár csókolózni, megismerik a saját szexuális igényeiket, megtalálják a közös nevezőt és jobban megismerik a partner testét is.

Hiába van együtt két ember akár 10 éve, lehetséges, hogy eddig elbeszéltek egymás mellett, vagy éppen sosem beszéltek a szexről. Az előjáték áthidalja ezeket a problémákat, hiszen éppen azt a nehézséget veszi le a vállunkról, ami miatt feszülhetünk: az orgazmusokkal igazolt teljesítményt. A teljesítménykényszer miatt az előjáték hangsúlyos szerepet kap azoknál a férfiaknál is, akik aggodalmaskodnak a péniszméretükön, ők az előjáték színesítésével sokkal inkább megismerhetik annak fontosságát, hogy a partnerre figyeljenek, ne pedig a saját testükön szorongjanak.

 

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik