Élet-Stílus

Világelső szexvészhelyzet: függőlegesen tört el a pénisze

Witthaya Prasongsin / Getty Images (illusztráció)
Witthaya Prasongsin / Getty Images (illusztráció)
A férfit megműtötték és már jobban van, a baleset miatt pedig bekerült egy brit orvosi szaklapba is a világ legelső olyan eseteként, amikor valakinek függőlegesen tört el a pénisze.

Egy 40 éves brit férfi orvosi (és vélhetően szexuális) történelmet (is) írt azzal, hogy az övé volt az első olyan dokumentált szexuális baleset, amikor valakinek három centis függőleges szakadást okozott a péniszén egy rossz mozdulat. A férfit 24 órán belül megműtötték és azóta teljesen felépült – írja a Gizmodo.

Kedden jelent meg a baleset és a műtét részleteinek dokumentációja a British Medical Journalban, azaz a Brit Orvosi Szaklapban.

A pénisztörés pontosabban úgy írható le, mint a heréket védő tokból induló szakadás. Ez az a rész, ami pumpája a vért a péniszbe.

Az ok, amiért ez a sérülés olyan érzés, mintha csonttörés lenne, az az, hogy ilyesmi általában szex közben történik, amikor a teljesen felálló pénisz túlságosan meghajlik a nagy erejű nyomás alatt, ami aztán a péniszben lévő vér szivárgását okozza. Amikor ez megtörténik, akkor a csonttöréshez hasonlóan szinte mindig hangos pukkanás kíséri, gyorsan kialakuló zúzódással és duzzanattal együtt. A sérüléstől az erekció is azonnal elmúlik.

A feltételezések szerint gyakran fordulhatnak elő ilyen szexuális balesetek, de általában a szégyenérzet miatt nem fordulnak orvoshoz az emberek.

A kedden közzétett esettanulmány mögött álló urológusok szerint az érthető okokból anonimitását megőrizni kívánó páciensük sérülése ritkább annál, amiket eddig láttak. Mint a legtöbb ilyen esetben, a 40 éves férfi is szex közben sérült meg.  Akkor, amikor a nő volt felül, és  a férfi pénisze „nekicsattant a partnere gátjának”. De a férfi alteste nem mutatta a megszokott tüneteket. Nem hallott például hangos pukkanást, de nem alakult ki olyan nagy duzzanata sem, és a merevedését sem veszítette el azonnal, hanem csak szépen lassan.

A szokatlan tünetek felsimerése után az orvosok úgy gondolták, szükségük van valamire, amire ilyenkor általában nem szokott lenni: egy MRI-vizsgálatra – ez alapján kiderült, hogy a férfi péniszének a középső részén, annak is a jobb oldalán van egy három centiméteres, függőleges irányú szakadás.

Ami azért volt igazán furcsa, mert az ilyen sérülések szinte mindig keresztirányúak, vagyis vízszintesek szoktak lenni. A korábbi esetek orvosi leírásainak átvizsgálása után úgy tűnik, hogy ez az első ilyen jellegű sérülés, amit valaha dokumentáltak. Sajnos (vagy talán szerencsére a finnyás olvasók számára) az orvosok nem készítettek fényképeket a sérülésről, a járványhoz kapcsolódó akkori korlátozások miatt.

Tekintettel a férfi enyhébb tüneteire, az orvosok azt feltételezik, hogy a függőlegesen törött pénisz megjelenése és hosszú távú kimenetele érezhetően különbözhet a tipikusabb, vízszintes irányú sérülésekhez képest. A pénisztörés súlyos orvosi vészhelyzet, amely rokkantsághoz vezethet, ezért ajánlott, hogy az orvosok 24 órán belül kezeljék. Még az általában a szakadás helyreállítását és a vérzés elállítását célzó műtét vagy más kezelések mellett is maradandó olyan szövődményei lehetnek, mint például a tartós merevedési zavar, a heges és szűkült húgycső, vagy a korábbinál sokkal görbültebb pénisz.

Szerencsére ebben az esetben a műtét teljes sikernek tűnik. A férfinak nem kellett sokáig várnia, hogy maradandó problémák nélkül felépüljön. Hat hónapon belül képes volt folytatni a szexuális életét, és nem számolt be jelentős hegesedésről vagy más maradandó elváltozásról.

Bármennyire is ritkának számít a pénisztörés, a szerzők remélik, hogy az ehhez hasonló esetek nagyközönségnek való bemutatása a jövőben meggyőzi a férfiakat arról, hogy sürgős egészségügyi problémaként kezeljék, és azonnal segítséget kérjenek, ha eltörik a péniszük.

Azt hiszem, az a fontos része a történetnetnek, aminek át kéne mennie, hogy néhány férfi számára ez nagyon személyes és kínos kérdés, ezért, nem kérnek azonnal orvosi tanácsot

– mondta a vezető szerző, Sam Hughes, az angliai Yorkban élő urológus és sebész a Gizmodónak.

Pedig elég gyorsan, általában hat órán belül műtőbe kell vinnünk őket. És ha késik, hogy oda eljuttassuk őket, hogy helyrehozzuk a törést, akkor hosszú távú következményei lehetnek, például a jövőben erekciós nehézségek, és ez nyilvánvalóan mentális egészségügyi problémákkal is járhat

– hangsúlyozta az orvos, mennyire nem játék a pénisztörés.

Egyébként ilyen balesetek általában úgy történnek, hogy a partnerek kutyapózban szexelnek, vagy úgy, hogy a férfi van alul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik