Élet-Stílus

Hivatalosan is kamu a dél-afrikai tízes ikrek története

A nyomozás szerint nincs bizonyíték a gyerekek létezésére, ezért az anyát pszichiátriai kezelésbe vették, és már a történetet elsőként megíró újságíró is bocsánatot kért amiatt, hogy nem volt elég körültekintő a téma feldolgozásakor.

Mi is beszámoltunk Gosiame Thamara Sithole történetéről, akiről június elején világszerte megírták, hogy rekordnak számító tízes ikrei születtek. Aztán kiderült, hogy a férje, Teboho Tsotetsi számára sem olyan egyértelmű, hogy valóban ennyi gyereket szült-e egyszerre a felesége. A brit Sun legutóbb azt közölte: a dél-afrikai egészségügyi minisztérium nyomozást indított az ügyben, ami a történet hitelességét megkérdőjelező eredményekre jutott, ezért a tízes ikreket bekamuzó nő pszichiátriai felügyelet alá került.

Sithole-t június 17-én fogták el a rendőrök a rokonai házában Johannesburg közelében.

Már a dél-afrikai tízes ikrek apja sem biztos benne, hogy valóban tíz gyereke született
A szülés óta nem láthatta sem a feleségét, sem a gyerekeit.

Piet Rampedi, a történetet elsőként feldolgozó Pretoria News szerkesztője – aki a hírt elsőként feldolgozó újságíró is egyben – pedig bocsánatkérő levelet írt a kiadóvállalatának, az Independent Mediának. A levélben a dél-afrikai Sunday Times értesülései szerint kifejtette, mennyire rosszul érzi magát attól, hogy a történet hitelességének elég alapos ellenenőrzése nélkül közölték le a hírt.

Bárhogy is legyen, nagyon sajnálom a károkat, amiket a történet utóhatásai okoztak a csapatnak, a vállalatnak és a kollégáimnak általában. Teljes mértékig tisztában vagyok azzal, hogy a történet és az általános reakciók kellemetlen helyzetbe hozták a kollégáimat, és a nyilvánosság hatalmas nyomását helyezték rájuk

– áll a levélben.

Bár azt továbbra sem vonja kétségbe, hogy Sithole várandós volt és szült is, de azt elismeri, hogy a nő újszülött gyerekeinek számával kapcsolatos információkat nem ellenőrizte le rendesen. A bocsánatkérése gyakorlatilag ennek a hibának az elismeréséről szól.

Őszintén szólva, soha nem kezeltem a tízes ikrek történetet nyomozásként

– vagyis saját bevallása szerint semennyire sem ellenőrizte le a történet hitelességét. Amit azzal magyarázott, hogy nagyon megfogta ez a nők ünneplésére alkalmas, és Dél-Afrikát is pozitív színben ábrázoló történet, ezért eszébe sem jutott ilyesmi. Mármint egy komolyabb nyomozás. Sőt, úgy érezte, hogy ennél a konkrét történetnél nincs is értelme nyomozni.

Sithole ügyvédje, Refiloe Mokoena a nő elfogása után azt közölte, hogy ügyfelét az akarata ellenére tartják fogva egy bentlakásos pszichiátriai intézményben, ezért bírósághoz fog fordulni. A jogi képviselő szerint Sithole-nak még azt sem hagyják, hogy a saját maga által választott pszichiáter kezelje ahelyett, akit kijelöltek neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!