Élet-Stílus

A vashiány megelőzésének legegyszerűbb módja, ha megfelelően étkezünk

Getty Images
Getty Images
A szervezet számára szükséges vasat jó esteben biztosítani tudjuk az étkezéssel, azaz ha nincs olyan betegségünk, ami a vasfelszívódást befolyásolná. A szervezetben az állati eredetű ételekből hasznosul legjobban a vas, de a vegánoknak sincs mitől félniük.  Elmondjuk, hogyan kellene enni ahhoz, hogy biztosan ne alakuljon ki a vashiány.

A vas szerepet játszik a sejtosztódásban és részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejt- és hemoglobin-képzésben, illetve központi szerepe van az oxigénszállításban. Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és az egészséges szellemi működés fenntartásához. A vashiányos szervezetben megfelelő kezelés híján vérszegénység alakulhat ki, ez pedig a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek számának, méretének és funkciójának csökkenésében nyilvánul meg.

Az egészséges szervezet a táplálkozással maradéktalanul be tudja vinni a test megfelelő működéséhez szükséges vasmennyiséget, amely a legjobban az állati eredetű ételekből hasznosul. Ha valaki nem követ speciális diétát, az fogyasszon elegendő mennyiséget az alábbi élelmiszerekből:

  • vöröshús, belsőségek,
  • baromfihús,
  • halak és tenger gyümölcsei,
  • tojás.

A belsőségek közül a máj az igazi adu ász, vastartalmát tekintve azon belül is a kacsamáj viszi a pálmát, de a sertésmáj is remek választás lehet.

A vegetáriánusoknak és vegánoknak sem kell azonban aggódniuk a vashiány miatt. A magvakban például kifejezetten sok vas található, a mogyoróban, a szezámmagban és a tökmagban különösen nagy mennyiség rejlik. A hüvelyesek, köztük a lencse, a fehérbab és a borsó szintén kiváló vasforrásnak számítanak. A most divatosnak számító álgabonák, mint például a quinoa, amaránt és köles tökéletesek köretnek vagy saláta-alapanyagnak – és ha már a salátánál tartunk, számos olyan zöldségünk is van, amelyek magas vastartalommal rendelkeznek. A spenót és a sóska fogyasztása különösen ajánlott, a vargányagomba szintén gazdag vasban, az édesburgonya pedig segíti a vörösvérsejt-képződést és az immunrendszer erősítésében is jótékony hatással bír.

Mennyi vasra van szüksége a szervezetünknek pontosan?

A férfiaknak 11 és 60 éves kor között 12 milligrammnyit, a nőknek ugyanebben az életkorban 15 milligramm vasat kellene bevinniük naponta. Dohányzás és alkoholfogyasztás mellett ennél magasabb a vasszükséglet, amely a menopauza után viszont csökken. Fontos a megfelelő vasszint fenntartása, ez ugyanis az a nyomelem, amiből a túl sok és a túl kevés sem szerencsés a szervezetben.

Nem elég azonban megfelelő mennyiségű vastartalmú élelmiszert fogyasztani. Érdemes arra is gondolni, hogy a vas fel tudjon szívódni a szervezetünkben, ehhez pedig az kell, hogy tudjuk, melyik ételt mivel érdemes fogyasztani, illetve melyeket ne együk együtt. A C-vitamin például kifejezetten segíti a vas hasznosulását, a kávé és a tea viszont rontja, ezért az utóbbiakat érdemes kerülni. Érdekesnek tűnhet, de már azzal is segíthetjük a vasfelszívódást, ha öntöttvas edényekben főzünk és sütünk.

Az egészséges szervezet képes táplálkozási forrásokból hozzájutni a megfelelő vasmennyiséghez, de ha ez valamilyen okból nem sikerülne, gyógyszeres vaspótlásra lehet szükség – ehhez érdemes pontosan tudni, mennyi vasra van szüksége a szervezetnek.

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt – A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval kevesebb gyomor- és bélpanaszt okoz. Az optimális elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik