Élet-Stílus

Egy rendőr felborította egy terhes nő autóját, mert nem húzódott le elég gyorsan

A nő lelassított, és jelezte, hogy egy biztonságos helyet keres, de a rendőr alig két perc múlva szándékosan nekiütközött.

Pert indított egy amerikai nő az arkansasi állami rendőrség egyik járőre ellen, aki szándékosan felborított az autóját, mert szerinte nem húzódott félre elég gyorsan, amikor gyorshajtás miatt félre akarta állítani – jelentette a helyi sajtó. Nicole Harper kéthónapos terhes volt a 2020 júliusában történt eset idején. A jelenetről készült rendőrségi felvételt a héten hozták nyilvánosságra.

A videón látni, ahogy Harper lelassít, amikor Rodney Dunn rendőr a megkülönböztető jelzéseit használva beállt mögé. A nő ezután a vészvillogót bekapcsolva jelezte, hogy egy biztonságos helyet keres arra, hogy félreálljon: a felvételen jól látni, hogy az adott szakaszon túl szűk a leállósáv ahhoz, hogy biztonságosan megálljanak.

Azonban a rendőr alig két percet várt, és utána az úgynevezett PIT manővert használva próbálta megállítani a nő autóját, később azt állítva, hogy Harper el akart előle menekülni, és veszélyt jelentett a többi közlekedőre. A nő autója befordult, nekiütközött a középső elválasztó korlátnak, majd felborult, és tetején állt meg.

Miután Harpert aznap este bevitték a kórházba, az orvosok közölték vele, hogy nem találták babája szívhangját, és a nő meg volt győződve arról, hogy elveszítette a gyermekét. Másnap egy újabb vizsgálat alatt már érzékelték a baba szívverését, és idén februárban megszülte kislányát.

Az esetről szóló beszámolókban kiemelik, hogy a nő pontosan azt csinálta, amit az arkansasi állami rendőrség útmutatója tanácsol az autósoknak arra az esetre, ha egy rendőr meg akarja őket állítani: a vészvillogóval jelezzék, hogy készek félreállni, és keressenek egy biztonságos helyet. A beszámolók szerint nagyjából egy kilométerre voltak egy kijárattól, ahol szélesebb az autópálya, és biztonságosan meg lehetett volna állni.

A nő ügyvédje a Fox16 televíziónak elmondta, a perrel az a céljuk, hogy korlátozzák, mikor használhatják a rendőrök a PIT manővert. A Fox 16 oknyomozó riportja szerint az arkansasi rendőrök 144 autós ellen vetették be a veszélyes manővert, ami kétszerese az egy évvel korábbi számnak, és 2020-ban legalább három ember halálát okozták ezzel, akik közül az egyik egy utas volt.

Harper ellen gyorshajtás miatt indított eljárást a rendőrség, valamint amiatt, hogy nem vette figyelembe a megkülönböztető jelzést használó járművet, amiért a legnagyobb büntetés, amit kaphat, egy négyszáz dolláros (nagyjából 110 ezer forint) pénzbüntetés – írta az NBC News.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik