Egy friss tanulmány szerint, aki nem szereti például a kelbimbót, a kelkáposztát vagy a sima káposztát, az könnyen lehet, hogy védetebb a koronavírussal szemben, mint aki szereti ezeket az ételeket. A brit Sun a JAMA Network Open című orvosi lapban megjelent amerikai kutatásra hivatkozva azt írja, hogy
A szuperízlelők sokkal több ízlelőbimbójuk van, mint az átlegembereknek, ezért jóval intenzívebben érzékeleik az ízeket mint mások. Ennek köszönhető, hogy általában kerülik a korábban említett kénben gazdag ételeket (illetve a brokkolit, az olivagyót, a tormát és még sok egyebet).
A tanulmány szerint a szuperízlelők nagyobb mértékű védettségében a testükben található TAS2R38 nevű gén is közrejátszik.
Úgy tűnik, hogy a keserű ízreceptorok döntő szerepet játszanak a felső légúti kórokozókkal szembeni veleszületett immunitásban
– idézi a louisianai kutatók tanulmányát a Sun, akik először azt vizsgálták 100 koronavírusos tesztalanyon, hogy van-e köztük szuperízlelő. Miután nem találtak köztük egy szuperízlelőt sem, továbbléptek egy 2000 fős mintára (közülük 266 alany volt koronavírusos).
A 2000 vizsgált személynek a negyede volt szuperízlelő (az interneten beszerezhető, lakmuszpapír alapuló teszt alapján), a 266 koronavírusos között viszont csak 5 százalék volt a szuperízlelők aránya.
A koronavírusos tesztalanyoknak több, mint a felét tették ki az átlagosnál kevésbé érzékeny szájúak (bár ebben közrejátszhat az, hogy a vírus sok esetben csökkenő ízérzékeléssel jár), az átlagos ízérzékelésű alanyok pedig a fertőzöttek 39 százalékát tették ki.
A koronavírusos tesztalanyok közül 55 ember került kórházba, és közülük csak 8 érzett ízeket.
Ebből következtettek arra, hogy a szuperízlelők (a szervezetükben jelenlevő TAS2R38 génnek hála) védettebbek a koronavírus ellen, mint a hétköznapi ízlelők.
A kutatásban résztvevő orrspecialista, Dr Henry Barnham elmondása alapján ez azért van, mert a szóban forgó gén nitrogén-oxidot termel, ami segít elpusztítani a légzőszervi nyálkahártyában található vírusokat, és segít megakadályozni a szaporodásukat is.
Bár a kutatás nem nyújt száz százalékos bizonyítékot arra, hogy a szuperízlelők (akik nem szeretik a keserű dolgokat) kevésbé lennének kitéve a koronavírus veszélyeinek, a kutatók úgy gondolják, az eredményeik jó alapul szolgálnak a további kutatáshoz, amit szerintük vétek lenne kihagyni.