Élet-Stílus

Hónapokig rohasztott húst esznek emberek, hogy betépjenek tőle

sv3rige / YouTube
sv3rige / YouTube
Az emberré válás egyik legfontosabb állomása volt a tűz felfedezése. Őseink már legalább 300-400 ezer éve rájöttek, hogy jobban járnak, ha vadászat után hőkezelik a vacsorájukat, és ez a szokásuk nem véletlenül maradt fenn napjainkig. Néhány leszármazottjuk azonban úgy gondolja, hogy nem kell a húst feltétlenül megsütni, vagy megfőni, sőt, minél romlottabb, annál jobb.

A sütés nem csak arra jó, hogy a hús könnyebben emészthető és ízletesebb legyen. A hőkezelés során elpusztulnak a húsban azok a mikroorganizmusok, amik megbetegíthetnék az embert. A romlott hús illatát azért érezzük büdösnek, mert az agyunk így próbál figyelmeztetni minket: jobb attól az ételtől távol maradni, különben baj lehet. A közösségi portálokon mégis terjedni kezdett az romlott hús evésének bizarr kultusza – írja az IFLS blog.

A hónapokig, vagy akár egy évig is rohasztott húsra „high meat” néven hivatkoznak, arra utalva, hogy fogyasztása egyfajta eufóriát okoz. Arról keveset tudni, hogy mi okozhatja a kábítószer-fogyasztáshoz hasonló élményt, talán a rosszullét kiváltotta delíriumos állapot és a dehidratáltság.

A következő videón egy férfi azt állítja, hogy egy éve rohasztott, nyers marhasztéket eszik. Azt mondja, a romlott étel fogyasztása semmihez sem fogható élmény, és mire végére ér az evésnek, már érzi is azt az állapotot, amiről a „high meat” a nevét kapta.

Hogy mennyire veszélyes ez a szokás, az sok mindentől függ. A tatár beefsteak is nyers hús, mégis fogyasztjuk évszázadok óta, ahogyan a hőkezeletlen, szárított marhát is. Izlandon létezik egy Hákral nevű étel, ami nem más, mint hónapokon keresztül erjesztett cápahús. A rohadás és az erjedés azonban nem ugyanaz, utóbbi egy megfelelő körülmények között zajló, kontrolált folyamatot takar. Leegyszerűsítve az erjesztés során hasznos, míg rohasztás során veszélyes mikroorganizmusok lepik el a húst.

Vagyis jobb a rohasztott hússal nem kísérletezni, egy súlyosabb ételmérgezés komoly rosszullétekhez, esetenként napokig tartó kórházi kezeléshez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik