Élet-Stílus

Akkor is félünk a külön alvástól, ha közben az egészségünk veszélyben van

Getty Images
Getty Images
Az alvás fontossága elvitathatatlan, bár igaz, nem vagyunk egyformák: van, akinek többre van szüksége, és van, akinek kevesebb is elég ahhoz, hogy másnap feltöltődve ébredjen. Épp emiatt komoly probléma napjainkban az alvászavar kérdése, aminek kellemetlenségét csak fokozza, ha a probléma mögött egy szerettünk áll.

Még 2014-ben derültek ki igencsak különös részletek az amerikai titkosszolgálat pszichológusok által kidolgozott vallatási technikáiról: ezek között akadt egy olyan is, ami az alvásmegvonáson alapult. Állítólag olykor 180 órán keresztül tartották ébren az érintetteket, fogalmazott a jelentés. Az alvásmegvonás egyébként régi kínzási technika még az ókorból, amely az évezredek során megragadt a világ kultúráiban: ez a kegyetlen technika arra alkalmas, hogy az ember mentális és fizikai egészségét teljesen lerombolja.

Az átlagos alvásszükségletünk hét-kilenc óra naponta. Manapság gyakran fordul elő krónikus alváshiány, főként az általános stressz miatt, amit napjainkban gyakorlatilag lehetetlen kikerülni. Ha nem alszunk eleget, a szervezetünk elkezd leépülni, az immunrendszerünk gyengül – amelynek fontosságáról a koronavírus-járvány idején talán nem is kell többet mondani.

Szerencsére léteznek megoldások az alvászavarok legyőzésére. A probléma inkább ott kezdődik, ha rajtunk kívül álló, sokszor érzelmi okok miatt nem tudunk javítani ezen.

Az együtt alvás pozitívumai és negatívumai

Az ember társas lény, egyszerűen képtelen huzamosabb ideig „megvonni magától” a társas kapcsolatok bármely formáját. A rossz alvás azonban sok esetben éppen ezzel függ össze: a párkapcsolatban élőket is megtalálhatja, még akkor is, ha alapvetően jó alvónak minősül valaki és sosem volt gondja a megfelelő alvásidővel.

A pszichológusokat számos alkalommal keresik meg páciensek azzal, hogy semmi bajuk nem lenne az alvással, csakhogy a velük egy ágyban alvó párjuk miatt képtelenek megfelelően kipihenni magukat. Ez lehet a horkolás, a forgolódás vagy az alvás közbeni beszéd miatt is – egy a lényeg: a másik fél nem tud megfelelően pihenni. Egyéb okból is jelentkezhet az alvászavar: például ha a pár egyik tagja korán fekvő, míg a másik szeret tovább fennmaradni.

Mégis, elvitathatalan tény, hogy az együtt alvásnak számos pozitívuma van, amelyek miatt az alanyok nagy része nehezen lép ki a problémás alvásból:

  • biztonságérzetet ad, ha valaki fekszik mellettünk,
  • a másik érintése eleve pozitivitással jár,
  • a partner testének melege is kellemes,
  • nem beszélve arról, hogy a párkapcsolati intimitást is fokozza az együtt alvás.

Emiatt félünk külön aludni?

Az első és egyben legfontosabb félelem az együtt alvás megszüntetését illetően a párkapcsolat kihűlésében keresendő. Régóta a közbeszéd része, hogy egy párkapcsolat már nem az igazi, ha a felek nem alszanak együtt valamilyen okból. Ám, ha emögött alvászavarral kapcsolatos problémák húzódnak meg, a dolog teljesen természetes.

Önzőség lenne csak azért ragaszkodni az együtt alváshoz, mert az emberek rettegnek az elhidegüléstől: a külön alvás ebben az esetben tényleg csak az alvásról szól. Az összebújás, beszélgetés, intimitás az alvásidőn kívül is megoldható, cserébe az addig rosszul alvó pár tagjai egyedül kipihenhetik magukat utána. Az Egyesült Államokban például egyre nagyobb teret hódít a külön alvás, főként egészségügyi okokból. A magyar háztartásokban ezt annyiból nehezebb megoldani, hogy sok esetben nincs annyi szoba, hogy ezt megoldják a felek (főleg gyerekek mellett).

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik