Élet-Stílus

Levágta a saját fejét egy thaiföldi szerzetes, hogy eljusson a nirvánába

YouTube / Thairath
YouTube / Thairath
Öt éven át készült erre.

Egy 68 éves buddhista szerzetes levágta a saját fejét egy házi készítésű, guillotine-ként jellemzett eszközzel egy thaiföldi kolostorban, mert hite szerint ezzel az áldozattal elérheti a nirvánát – jelentette a helyi sajtó. Az apát tetté elítélte a thaiföldi buddhista hatóság, és a híres thaföldi buddhista szerzetesek is, a rendőrség pedig vizsgálatot indított az ügyben.

Dhammakorn Wangphrecha előző hét csütörtökön, a születésnapján fejezte le magát a Nong Bua Lamphu tartományban található kolostorban, Indra hindu istenség szobra előtt, miközben egy közeli szentélyben többen is imádkoztak. A szobor úgy ábrázolja Indát, mint aki éppen felajánlja saját levágott fejét.

A beszámolók szerint a szerzetes saját maga vágta el a nagyjából egyméteres pengéből, és kettő, nehezéknek használt, cementel teli vödörből álló „guillotine” tartókötelét. Az eszközt pár héttel korábban készítette Dhammakorn a tanítványaival.

Testvére és követői elmondása szerint az apát tiszta fejjel hajtotta végre tettét, és nem voltak mentális problémái. A környéken nagy tiszteletben álló szerzetes azt tanította, hogy ilyen módon meghalni segít abban, hogy az ember buddhaként születhessen újjá, így követőit egyáltalán nem lepte meg, hogy ezt a halált választotta, és pár órán belül már el is temették.

A helyi rendőrség kedden bejelentette, hogy nyomozást indítottak a halálesettel kapcsolatban, és vizsgálják, hogy vádat emelnek-e az apát követői ellen. Niphon Panitcharoen őrnagy közlése szerint törvénysértést követtek el azzal, hogy a holttestet elmozdították és elégették, ahelyett, hogy értesítették volna a rendőrséget.

És eljárást indíthatnak azok ellen is, akik segítettek a lefejezésre használt gép készítői és szétbontói ellen. Amikor a rendőrök az apát halála napján kiérkeztek a helyszínre, a holttestet már elégették, a guillotine-t pedig szétszerelték, és a kolostor területén szórták szét darabjait. A rendőrség azt nem közölte, hogy mennyi ember ellen nyomoznak, de a beszámolók szerint nagyjából háromszázan vettek részt a férfi temetésén.

Közben a nemzeti buddhista iroda nevű vallási kormányszerv szóvivője elítélte a szerzetes tettét, közölve, hogy meg kell előzni, hogy ilyen esetek még egyszer megtörténjenek. A hivatal közölte azt is, hogy Dhammakorn a halála előtt lemondott szerzetesi címéről. Még Thaiföld amuletteket hordó kormányfője is elítélte az esetet, közölve, hogy nem szabad mindenféle logikátlan dolgokban hinni.

A férfi tettét elítélték a legismertebb thaiföldi buddhista szerzetesek is, akik közölték, hogy Buddha tanításaiban egyáltalán nem szerepel semmi az önlefejezésről, és a férfi valamint félreértelmezett. Egyikük közölte, hogy Dhammakorn lehet „az első az országban, és talán az egész világon”, aki a megvilágosodás reményében lefejezte saját magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik