Élet-Stílus

Jövő héten nyitnak a teraszok, a táplálkozási szakértő szerint ezekkel kúráljuk másnaposságunkat

Getty Images/nimis69
Getty Images/nimis69
Ha véletlenül több ital billenne a szánkba, mint terveztük.

Angliának sok minden hasonlósága, és legalább ugyanennyi különbsége van Magyarországgal. Hasonlóság, hogy mindkettőben elharapódzott a koronavírus-járvány, hasonlóság az is, hogy nagyjából egyszerre enyhítenek a korlátozásokon. Különbség, hogy ezt a járvány egy eléggé másik pontján teszik, míg Magyarországon az elmúlt 24 órában egymillió főre még mindig több mint 550 embernek lett pozitív a tesztje, és 26 ember halt meg, addig az Egyesült Királyságban egymillió emberre 24 óra alatt 36 új eset jutott és csak egy „fél” ember halt meg (egymillió lakosra 0,56 haláleset jut).

Kapcsolódó

Mindenesetre az enyhítésekre reagálva, pontosabban valószínűleg arra, hogy a briteknél újra megnyithattak az éttermek és a kocsmák teraszai, egy táplálkozási szakértő, Sian Baker a Mirrornak elmondta, mire figyeljünk, ha a nyitást sikerül erősebben megünnepelni és másnaposak leszünk.

Hét ételt sorol fel, ami jól jöhet, de kiemeli, hogy a hidratálás a legfontosabb, már két alkoholos ital között is jó, ha megiszunk egy vizet is.

  • tejtermékek: a tej vagy joghurt csökkentheti az alkohol gyomorban tett hatásait.
  • víz: ami nem étel, de ezen Baker kedvéért ne akadjunk fel, mert nem tudja eléggé kihangsúlyozni, hogy a hidratálás a legfontosabb másnap, és segít a tünetek enyhítésében. Jó, ha a vízbe egy kis sót és cukrot öntünk, mert így nem csak az elveszített vizet, de a cukrokat, esszenciális sókat is pótoljuk, így Baker. A mulatás előtt is jó, ha felkészülünk, és sok vizet iszunk, ezzel elkerülhető a másnapi fejfájás és émelygés.
  • hal: fehérjék és zsírok, a hal egészséges olajaival szintén olyan, amelyek hosszabban megmaradnak a gyomorban, ergo jó még az italozás előtt enni belőle. A táplálkozási szakértő szerint az alkoholfogyasztás előtt és után bekapott omega-3 és omega-6 kapszula segít kibélelni a gyomrot és feltölteni reggelre a zsírsavszintet.
  • spenót: a magnézium az egyik, amiből egy heves italozás során kimerül a szervezet, így jó magnéziumban gazdag étellel, például spenóttal pótolni. A spenót ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is bír, ez szintén előny másnap.
  • banán: elektrolit szintünk is csökkenhet egy buli után, amit szintén jó pótolni, a banán meg tele van káliummal, de más ebben gazdag élelmiszerek, mint az avokádó, is segíthet.
  • ananász: az émelygés sokaknál előfordul másnaposan, az ananászban ugyanakkor van egy enzim, a bromelain, amely megkönnyíti az emésztést és csökkenti a májra nehezedő nyomást.
  • gyömbér: szintén a rosszullét csökkentésében segíthet, mert gyulladáscsökkentő és a gyomor visszarendeződéséhez is hozzájárulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik