Élet-Stílus

Betiltották az „elfogadhatatlan” Bundesliga-frizurát egy ausztrál magániskolában

Anthony Redpath / Gettyimages - Illusztráció
Anthony Redpath / Gettyimages - Illusztráció
Pedig úgy tartják, valódi ausztrál találmány.

Nagy felháborodást okozott Ausztráliában egy perthi elit fiúiskola, miután kiderült, hogy betiltották az országban ikonikus nemzeti hajviseletnek tartott Bundesliga-frizurát. Az angolszász országokban „mullet” néven ismert hajkoronát a Trinitiy College szabályzata ráadásul nem csak betiltja, hanem még jellemezte is.

A szabályzatban kijelentik, hogy a mullet nem csak, hogy nem megszokott hajviseletnek számít, hanem még „elhanyagolt” külsőt is eredményez, és „elfogadhatatlan”.

Az iskola emellett a hosszú hajat és a frufrut sem engedélyezi az intézménybe járó fiúknak, és „hagyományos, konzervatív” frizurát vár el tőlük. Akik nem felel meg az elvárásoknak, azokat szüleiknek kell hazavinniük, és felszólítják arra, hogy menjenek el fodrászhoz – jelentette a helyi sajtó.

Ha erre nem hajlandóak, akkor „további szankciókra” számíthatnak – írta a news.com-au. Az ausztrál lap cikkéből az nem derült ki, hogy pontosan milyen büntetést kaphatnak az „elfogadhatatlan” frizurájú diákok.

Az elmúlt években reneszánszát éli a Bundesliga-frizura Ausztráliában, ahol már éves fesztiválja is van az „elől rövid, hátul hosszú” hajkoronának, amit a helyiek igazi ausztrál találmánynak tartanak.

Ahogy arról korábban már írtunk, ez nyilvánvalóan butaság: bár erre a hajviseletre legtöbben a 70-es, 80-as, 90-es évekből emlékezhetünk, egyes források szerint már Konstantinápolyban a VI., más források szerint a Közép-Keleten az i.e. XVI. században is viselték így a hajukat férfiak, előbbinél hun stílusnak nevezték.

Egyébként nem csak mi, magyarok nevezzük máshogy: az oroszok „olasznak”, „bunkónak”, a németajkúak „Vokuhilának” („vorne kurz, hinten lang“, elől rövid, hátul hosszú betűszóból), a csehek Jagrnak a világhírű cseh hokis, Jaromir Jagr után.

Kapcsolódó
Hatalmas a riadalom: visszatérhet a Bundesliga-séró
Nemrég rendezték meg egy ausztrál kisvárosban az első Bundesliga-frizura-fesztivált, de mostanában mintha egyébként is egyre több helyről látnánk ezt a hajviseletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik