Patrick J. Endres / Gettyimages - Illlusztráció
Élet-Stílus koronavírus

Az anális koronavírus-teszt nem okoz pingvinjárást a kínai hatóságok szerint

Azután voltak kénytelenek ezt kijelenteni, hogy terjedni kezdett egy kórházi videó, furcsán járó emberekről.

Több millióan láttak a kínai közösségi oldalakon egy videót, ami a leírás szerint Sicsiacsuang város egyik kórházánál készült, és amimben furcsán, olyan pingvinszerűen járó emberek voltak láthatóak. Akik állítólag azért sétáltak merev lábakkal, és széttárt karokkal, kissé dülöngélve, mintha fájdalmaik lennének, mert anális mintavételes koronavírus-teszten estek át.

A helyi hatóságok szerint azonban a felvétel hamis, és igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az anális teszttől nem lesz senkinek pingvinjárása.

A Global Times című, angol nyelvű kínai állami lap közlése szerint a helyi internetfigyelő szolgálat megerősítette, hogy a felvétel hamisítvány. Cikkük szerint a helyi egészségügyi hatóságok, és az egyik városi kórház főorvosa is közölte, hogy „egészséges embereket nem tesztelnek análisan”.

A Times cikke szerint egészségügyi szakemberek közölték, hogy az anális mintavételt megnöveli a tesztek pontosságát, de csak speciális helyzetekben alkalmazzák, mivel az nem olyan kényelmes, mint a garatból venni mintát. A hivatalos leírás szerint az anális mintavételnél 3-5 centiméter mélyre kell dugni a pálcát, majd többször meg kell forgatni a megfelelő mintavételhez, és az egész nagyjából tíz másodpercig tart – írta a LADBible.

A Global Timesnak a sicsiacsuangi egészségügyi hatóságok azt mondták, hogy az anális tesztet csak és kizárólag olyan kórházban fekvő covidos betegeknél használják, akik hasmenéstől szenvednek, és állításuk szerint az nem okoz semmilyen különösebb kényelmetlenséget.

Kapcsolódó

Ajánlott videó