Élet-Stílus

Nagyot nézett a brit nő, amikor megtudta, eltűnt tárcája egy másik kontinensen bukkant fel

Murika / Gettyimages - Illusztráció
Murika / Gettyimages - Illusztráció
Meglepő helyről kapott egy váratlan üzenetet, több mint egy évvel azután, hogy elvesztette.

Nikita Turvey több mint egy héten át kereste tárcáját 2019 szeptemberében, de sehol sem találta, pedig mindent felforgatott érte a lakásában. A Harlow városában élő, 24 éves egészségügyi dolgozó végül elfogadta, hogy tárcája, amiben benne volt minden irata, végleg elveszett.

Új iratokat, és munkahelyi belépőket csináltatott, és elsiratta emlékként őrzött diákigazolványát, amit főiskolás korából tartott meg, és már el is felejtette a dolgot, amikor több mint egy év múlva, 2020. novemberében egy meglepő üzenetet kapott, egy Törökországban élő férfitől az Instagramon – írta a brit bulvársajtó.

Egy fénykép volt az, a diákigazolványáról.

Mint kiderült, a Kaya nevű férfi egy hulladék-újrahasznosítóban dolgozik a törökországi Bursa városában, és ott bukkant rá a földön Turvey pénztárcájára, és a benne lévő iratok alapján találta meg őt a közösségi oldalon. Azaz a nő tárcája több mint háromezer kilométert utazott.

Turvey ezek után arra gondol, hogy tárcája minden bizonnyal a szemetesbe esett bele, és így került több tízezer tonnányi brit szeméttel együtt Törökországba. A történet arra is rádöbbentette a nőt, hogy Nagy-Britannia milyen sok szemetet exportál az országba. Turvey a sajtónak elmondta:

Fogalmam sem volt róla, hogy újrahasznosítható szemetünk Törökországba megy. Úgy feltételeztem, hogy külföldre küldjük, de nem esett le, hogy milyen mértékben.

Törökország az utóbbi években vált az egyik legnagyobb hulladékfelvásárlóvá, miután Kína korlátozásokat vezetett be a szemétimportra. Az emiatt már mint „Európa szeméttelepe” emlegetett országban 15 év alatt 173-szorosára nőtt a szemétimport nagysága, és Nagy-Britannia minden más országnál több műanyag hulladékot küld oda: 2019-ben több mint 150 ezer tonnát, míg 2020-ban már az első hat hónapban már 115 ezer tonnánál jártak.

A szemétimport ellenzői szerint Törökországban még arra sincsen meg a megfelelő kapacitás, hogy a saját maguk által termelt szemetet feldolgozzák. A BBC brit közszolgálati adó beszámolója szerint a brit hulladékok egy részét útszéleken égetik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik