Az egészséges szervezetben az orrmelléküregek váladékot termelnek, hogy nedvesen tartsák az orrnyálkahártyát. Ha az orrnyálkahártya kiszárad, vagy súlyosabb esetekben begyullad, az torok- és fejfájást, arcfájdalmat, orrvérzést okozhat. Ilyen esetben ráadásul a kórokozók is könnyebben jutnak be a szervezetbe, így az ember védtelenebb a fertőzésekkel szemben.
Az orrnyálkahártya kiszáradásának több oka lehet, de a hátterében leggyakrabban a zárt terek, lakások, irodák száraz levegője, illetve a túl sok orrfújás állhat. Az első problémát párologtatással oldhatjuk meg: ehhez érdemes beszereznünk egy páramérőt, a lakás páratartalmát pedig az 50 százalékos értékhez minél közelebb, de mindenképpen 40 és 60 százalék között tartanunk. Talán meglepő, de az orrunk egészségét szolgáljuk azzal is, ha odafigyelünk rá, hogy mit eszünk és mit iszunk.
Az orrváladéknak fontos szerepe van: csapdába ejti a környezetből érkező szennyeződéseket és mikroorganizmusokat, amelyek így köhögéskor vagy orrfújáskor távoznak, még mielőtt problémát okoztak volna. Ha azonban túl sok orrváladék termelődik, az ugyanúgy ártalmas lehet, mint amikor túl kevés van belőle.
Egy egészséges, felnőtt ember szervezete naponta nagyjából egy liter orrváladékot termel, melynek nagy része úgy csorog le a garatba, hogy észre sem vesszük, sőt le is nyeljük. Betegség, vagy egyes környezeti tényezők, például szennyeződések, mikroorganizmusok, füst, vagy vegyi anyagok hatására az orrnyálkahártya mirigyei több váladékot termelnek. Ha náthásak leszünk, az áttetsző, folyékony orrváladék idővel sűrűbbé, ragadóssá, illetve zöldes, vagy sárgás árnyalatúvá is változhat.
Talán meglepő, de bedugult orral jobb kerülni a tej, illetve a tejtermékek fogyasztását, mert sűrűbbé tehetik az orrváladékot, amivel fokozzák az orrdugulást. Az orrváladék termelődését a cukros vagy túl sok sót tartalmazó élelmiszerek szintén fokozzák, de az ipari adalékanyagok, tartósítószerek, a káposzta, a hús, a burgonya és a kukorica is hasonló hatással bír. Az alkoholfogyasztást szintén jobb ilyenkor mellőzni, mert a szeszesitalok dehidratálják a szerveztet, és ezzel az orrnyálkahártya kiszáradását is súlyosbíthatják.
A hisztamin szintén fokozhatja az orrváladék-termelést, különösen allergiás reakció esetén, vagy túlzott stressz hatására. Hisztamin azonban nem csak a szervezetünkben termelődik, hanem bizonyos ételek és italok fogyasztásával is bevihetjük azt. Hisztamint tartalmaznak például az ipari húskészítmények, mint a virsli vagy a felvágottak, az ecet, az avokádó, a paradicsom, a spenót, a gombák, bizonyos halfélék, a padlizsán, a joghurt vagy a szárított gyümölcsök. A tojás, az eper, a kagylófélék, a papaya, az ananász, a banán és a csokoládé ugyan nem tartalmaznak hisztamint, de a szervezetet fokozott hisztamintermelésre késztetik, vagyis bedugult orral szintén jobb ezeknek a fogyasztását is inkább kerülni.
Ahogy egyes élelmiszerek növelik, úgy mások csökkenthetik az orrváladéktermelést. Bedugult orral érdemes például dióféléket, magvakat, citromot, savanyú uborkát, hagymát, fokhagymát, zellert, tormát és petrezselymet enni, illetve csipkebogyóteát inni. A gyömbér, a forró, gőzölgő levesek, illetve a kapszaicint tartalmazó csípős ételek, például a chili pedig az orrváladék fellazításával segíthetik elő az orrnyálkahártya egészségének helyreállítását.