Élet-Stílus

Mit kezdjünk magunkkal, ha túl hosszú az éjszaka és nem tudunk aludni?

Getty Images
Getty Images
Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában fáradtak, álmosak leszünk.

Fontos tudnunk, hogy minél inkább betartjuk a cirkadián ritmusunkat – vagyis minél jobban igazodunk a világosság és a sötétség mindennapi váltakozásához –, annál tovább élhetünk, elvégre ha szétesnek a belső óránk darabjai, amiatt megnőhet az időskori megbetegedések kockázata. Modern életünk azonban alaposan átalakította mindazt, amit a természet ilyen körültekintően beállított. Folyton felborítjuk a belső ritmusunkat, és ezt testünk minden porcikája megsínyli. Ha csak a legalapvetőbbet vesszük, hogy éjszakánként mindig aludnunk kellene, nappal pedig fent lenni, máris látható, hogy meglehetősen gyakran fittyet hányunk a természet rendjére.

Mi történik éjszaka a testünkkel?

A természet az embert (is) úgy alkotta meg, hogy a szervezete reagáljon a napszakok váltakozására. A testünkkel éjjel sok minden történik: például a vérnyomásunk éjszakára mérséklődik, de nyomban ébredés után, 6 és 7 óra között hirtelen megugrik az érték. Ez az oka annak, hogy a legtöbb stroke és szívinfarktus a reggeli órákban következik be. Este tíz óra után a vastagbél is pihenni tér, aktivitása jelentősen lecsökken. A máj éjszaka intenzíven dolgozik, ilyenkor zajlik a vörösvérsejtek termelése is. Ciklusa van a testhőmérsékletnek is: a legalacsonyabb a hajnali órákban, a legmagasabb pedig késő délután, illetve este. A növekedési hormon szintén éjszaka termelődik, különösen az éjfél előtti alvás során – ezért is különösen indokolt a gyerekek esetében a korai lefekvés. De a felnőttek számára is jótékony hatású az éjfél előtti alvás, a hormon ugyanis a növekedés mellett az anyagcserére és az immunrendszerre is hat.

A stressz miatt nehezebben alhatunk el, és az éjszakai nyugalmunkat ilyenkor gyakori ébredések zavarhatják meg. Fontos, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza az álmatlanságunkat.

Így térjünk nyugovóra

  • Már nappal készüljünk az éjszakára, azaz töltsünk minél több időt természetes fényben, hogy erősítsük belső óránk működését. Kerüljük a LED izzókat.
  • Lefekvés előtt két-három órával már ne használjunk számítógépet, táblagépet, okostelefont, a fényerejüket egyébként is csökkentsük, vagy használjunk kékfényszűrőt, esetleg kékfényblokkoló szemüveget.

Alvászavar

A disszomnia az alvászavarok gyakori formája, amikor valaki időben elalszik ugyan, viszont kora hajnalban felébred és többé már nem tud visszaaludni. Sokszor azonban ennek az ellenkezője is megfigyelhető: az érintett nehezen és későn alszik el, az ébredés viszont normális időben következik be. Az alvás mennyisége mindkét esetben lecsökken, ami teljesítményzavarokhoz, nappali álmossághoz vezet. A nehezített elalvás már néhány alkalom után önmagát gerjesztő folyamattá válhat.

No de mit kezdjünk magunkkal, ha túl hosszú az éjszaka, és nem tudunk aludni?

  • A pozitív gondolatok segítenek abban, hogy a stresszt „kikukázzuk”, és olyan dolgokra fókuszáljunk, amelyek nem leblokkolnak, hanem inspirálnak bennünket.
  • A stresszkezelés legegyszerűbb módja, ha megtanulunk helyesen lélegezni. A légzésre való összpontosítás segít abban, hogy a figyelmünket eltereljük a gondokról, és a blokkoló stresszt elűzzük magunkból. Mindenekelőtt próbáljunk pár percen át csak a légzésünkre figyelni. Ehhez csukjuk be a szemünket, helyezkedjünk el kényelmesen az ágyunkon és csak figyeljük légzésünk ritmusát.
  • ·       Olvassunk könyvet.
  • Hallgassunk bele a kedvenc, relaxációs zenénkbe.
  • Takarózzunk be teljesen.

Érdemes a lehető leghívogatóbb légkört megteremtenünk a hálószobában. Legyen minden nagyon kényelmes, rendezett és tiszta. Az alvásunk helyszínén csakis olyan tárgyakkal vegyük magunkat körül, amelyek a pihenést szolgálják. Gyújtsunk esténként gyertyát, füstölőt, amely nyugodt, kellemes hangulatot varázsol.

Ezek a módszerek remélhetőleg segíthetnek abban, hogy ha felriadnánk éjjel, akkor is vissza tudjunk aludni, hiszen az éjszakánként átlagosan hat-nyolc órán át tartó alvástól jobb életminőséget is remélhetünk. Sőt, a megközelítőleg ennyit alvó emberek kisebb valószínűséggel süllyednek depresszióba, mint azok, akiknek ennél kevesebb pihenés jut naponta.

A kevés alvás miatt a koncentrációs készségünk is romlik, megnyúlik a reakcióidőnk, amellyel például vezetés közben a veszélyes helyzeteket hárítjuk el, lassabban jutnak eszünkbe dolgok, illetve nehezebben tanulunk új ismereteket. A súlyos alváshiány a test leromlásához, az immunrendszer legyengüléséhez vezet.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik