Élet-Stílus

Maszkviselés egy füllel: ritka betegségre hívja fel a figyelmet egy TikTok-használó

Az amerikai lánynak egy rendellenesség miatt nem alakult ki jobb füle.

Rhys Yarbrough-nak több mint 250 ezer követője van a TikTokon. Nem zenére tátogós felvételeket, kihívásokat, átveréseket mutat be a videókban, leginkább arra használja a platformot, hogy felhívja a figyelmet egy ritka rendellenességre.

A húszéves amerikai lány Goldenhar szindrómás: ez egy veleszületett betegség, jellegzetes tünete az arc és a fej kialakulásában okozott rendellenesség; az állapot az arc mellett néhány belső szerv szerkezetét is befolyásolhatja.

Rhysnek nem alakult ki jobb füle. Gyerekkora óta számos műtéten esett át.

A TikTokon a legnézettebb videója egy olyan problémára reflektál – a helyzethez képest viccesen – ami Rhys Yarbrough-n kívül csak nagyon kevés embert érint a koronavírus-járvány elleni védekezésben: hogy hogyan viseljen maszkot, akinek csak egy füle van (ő maga egyébként fülprotézist használ).

Az augusztusban posztolt felvételen – egyik követője tanácsára – egy popsocket nevű mobiltelefon-kiegészítőt helyez fel a füle helyére. A videót 42 milliószor nézték meg.

@rhysyarbroughReply to @halah80 Spent $6 on this tiktok just for you. ##noear ##fyp ##popsocket♬ Rainy Days X Animal Crossing – ViBES

A Popsockets nevű cég azóta együttműködést kínált fel a lánynak: két saját tervezésű kiegészítőjének eladásából a coloradói gyermekkórház craniofaciális (koponyadeformitásokat kezelő) részlegét támogatják.

A Good Morning Americának nyilatkozó Yarbrough nagyon örül minden hasonló akciónak és publicitásnak; a Starbucksban dolgozó, Missouri Western State egyetemen politikatudományt tanuló lány ugyanis úgy nőtt fel, hogy nem ismert hasonló rendellenességben szenvedő embert, így régóta fontos számára, hogy egyfajta szerepmodellként felhívja a figyelmet erre a betegségre.

Nem ő az egyetlen, aki ritka rendellenességgel kapcsolatos tudatosság növelésére használja a tinédzserek kedvenc platformját: korábban mi is írtunk a retinablastomás amerikai nőről, aki követőinek megmutatja a szemprotézissel élők mindennapjait.

TikTok-videóban vette ki a műszemét egy kommentelő beszólása miatt
Az amerikai nő gyerekkora óta szemprotézist használ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik