Élet-Stílus

A Trump-féle űrhaderő megkezdte a működését, de nem az űrben

Hanem a Közel-Keleten.

Donald Trump még év elején adott utasítást a Pentagonnak, hogy dolgozzák ki a nemzeti űrhaderő felállításához szükséges tervezet részleteit. A projekt azóta megvalósult, a Space Force nevet kapta, készült róla Netflix-sorozat is.

A Sky beszámolója szerint a Space Force időközben lebonyolította az első bevetését is, de nem az űrben, hanem a Közel-Keleten.

A Space Force kötelékéből mintegy húsz fő került bevetésre az Arab-félszigeten a katari Al Udeid légibázison. Az űrhadsereg szakembereinek az iráni rakétaprogram okozta fenyegetéssel, valamint az amerikai műholdak megvédésével kellett foglalkozniuk. Az amerikai űrhaderőt egyébként a műholdak kezelésére, az ellenséges csapatok nyomon követésére és az űrbéli konfliktusok elhárítására hozták létre.

Úgy véljük, egyre több nemzet fogja egészen agresszív módon kiterjeszteni a fegyverkezési versenyt a világűrre

– mondta Todd Benson, a Space Force Al Udeid-i csapatának igazgatója.

A Space Force kapcsán az amerikaiakban az a kérdés vetődött fel, hogy amennyiben tényleg egyre nagyobb fenyegetést jelent a világűr, akkor miért nem lehetett a hadsereg vagy a légierő kötelékében létrehozni egy alosztályt, és miért kell egy több mint 16 ezer főből álló új haderőt létrehozni. A Space Force létrehozási költsége egyébként összesen 15 milliárd dollárba ( több mint 4684 milliárd forint) kerül az Egyesült Államoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik