Élet-Stílus

Másfél év nyomozás után kiderült, milyen rejtélyes ok miatt tűnik el minden reggel 7-kor az internet egy brit faluban

A rejtély megoldásához az internetszolgáltató elit mérnökcsapatára volt szükség.

Egy walesi falu lakosai 18 hónapon keresztül szenvedtek attól, hogy minden reggel hét órakor szinte teljesen eltűnik a szélessávú internet a településen. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint az internetszolgáltató szakemberei tanácstalanul álltak a probléma előtt: hiába jártak többször is a településen, másfél éven keresztül képtelenek voltak rájönni arra, miért kezd el szakadozni, és annyira lelassulni az internetkapcsolat, hogy már használhatatlanná vált.

Az Openreach nevű cég szakemberei megállapították, hogy a hálózatban nincsen semmi hiba, az jól működik, és még az sem oldotta meg a problémát, hogy a biztonság kedvéért egy nagy szakaszon kicserélték a kábeleket. Végül a cég elit mérnökcsapatának a segítségét kérték, akiket úgy jellemeztek, mint a telekommunikációs cég SAS-csapata, utalva a brit hadsereg elitalakulatára.

A mérnökök kora reggel egy speciális eszközzel, egy spektrumanalizátorral felfegyverkezve érkeztek meg Aberhosan faluba, reménykedve, hogy azzal sikerül megtalálniuk a probléma forrását. Arra gondoltak ugyanis, hogy egy elektronikai eszközből érkező elektromos interferencia áll a rejtély hátterében.

Michael Jones mérnök a helyi sajtónak elmondta, hogy a szakadó esőben járták a falu utcáit reggel hat órától kezdve, keresve az elektromos zajt.

Reggel hét órakor, óramű pontossággal megtörtént. Az eszköz egy erős elektromos interferencia kitörését érzékelte a faluban.

Ezek után már gyorsan nyomára is bukkantak a problémának, ami másfél éve megkeserítette a falusiak életét.

Mint kiderült, az internetet kilövő zajt egy régi televíziókészülék okozta, amit tulajdonosai minden egyes nap reggel hét órakor kapcsoltak be.

Jones elmondása szerint a tévé tulajdonosai elszörnyedtek, amikor megtudták, hogy ők lőtték ki minden egyes nap az internetet a faluban, és azonnal beleegyeztek abba, hogy kikapcsolják, és soha többe nem használják a készüléket.

A kiemelt képen a BT Openreach mérnökei internetszolgáltatást javítanak Wales-ben, egy 2020. februárjában történt áradás után. Fotó: Gettyimages / Ben Birchall/PA 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik