Élet-Stílus koronavírus

Szabadon lehet “covidiótának” nevezni a maszkelleneseket

Legalábbis a német ügyészség szerint.

Belefér a véleményszabadságba a “covidóta” szó használata azokra, akik a koronavírus-járvány ellenére nem hajlandóak maszkot hordani, vagy tiltakoznak a kijárási korlátozások ellen – jelentették ki német ügyészek. Az ügyészség azután kezdett el foglalkozni a kérdéssel, hogy több száz panaszt kaptak egy német politikus ellen, aki ezt a kifejezést használta a kijárási korlátozások ellen tüntető emberekre a Twitter-oldalán – írta a Reuters.

Saskia Esken, a német Szociáldemokrata Párt társelnöke egy augusztus 1-ei üzenetben nevezte covidiótának egy berlini tüntetés résztvevőit, akik szerinte mások egészségét veszélyeztették, amikor nem tartottak megfelelő távolságot egymástól, és nem viseltek szájmaszkokat.

A német ügyészséghez rágalmazás és becsületsértés miatt érkeztek panaszok a politikus ellen a kifejezés használata miatt, de az ügyészség közölte, hogy nem indítanak eljárást ellene. Az indoklásuk szerint a covidióta szó egy “vélemény kifejezése volt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban indult politikai párbeszédben” és “az alkotmányban rögzített szólásszabadság védelme alá tartozik”.

Szombaton majdnem húszezer ember gyűlt össze Berlinben, hogy a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt tiltakozzanak, de a rendőrség végül feloszlatta azt, mert nem tartották meg az előírt távolságot és nem viseltek maszkot. A demonstráción nagyjából háromszáz embert tartóztattak le.

Feloszlatta a rendőrség a járványügyi intézkedések elleni tüntetést Berlinben
A résztvevők nem hordtak maszkot és nem tartották a távolságot.

A kiemelt képen résztvevők a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatti berlini tüntetésen. Fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik