Belföld koronavírus

Rövidesen ezres nagyságrendben jelenhetnek meg az új fertőzöttek

Robbanásszerű áttöréssel köszöntött be a koronavírus-járvány második hulláma, erről beszélt a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szimpóziumán Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője a napi.hu beszámolója szerint.

A munkacsoport modellje szerint augusztus 30-án a legvalószínűbb reprodukciós szám (R) 2-2,5 volt, magyarul egy fertőzött 2-2,5 másik embernek adta át a fertőzést. A cikkben megemlítik, ha a szerdai 365 új fertőzöttel számoljuk a 2-2,5 -es reprodukciós rátát, könnyen belátható, hogy rövidesen ezres nagyságrendben jelennek meg az új fertőzöttek.

Oroszi Beatrix úgy vélekedett, ez a tendencia drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja.

Az első hullámhoz képest különbség továbbá, hogy jelenleg a közösségi terjedés dominál és a fertőzöttek átlagéletkora jelentősen csökkent. Ez tavasszal 63-67 év volt, most 32,5 év.

A szakértő hozzátette, bár a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, nálunk kevéssé használják ki az ebben rejlő potenciált.

A munkacsoport négyszintű megelőzési stratégiát javasol, melynek részei a kockázatos kontaktusok számának csökkentése, az egyéni tesztelések azonnali bővítése, a detektált új fertőzések és kontaktok lehető leggyorsabb elkülönítése és a kötelező maszkhasználat az egészségesek körében.

Félelem és passzivitás helyett tudatosságra és az emberek bevonására, széles körű együttműködésre kell törekedni, a védekezés csak akkor lehet eredményes

– fogalmazott Oroszi Beatrix.

Az átlagos árnál 18-20 ezer forinttal drágábban tesztel koronavírusra a soproni állami kórház
A kórház a levett mintákat a Synlab magánlaborba küldi tovább.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik