Élet-Stílus

Bikinis képeket osztanak meg magukról orvosnők, a szexizmus ellen tiltakozva

Kikeltek egy orvosi szaklapban megjelent tanulmány ellen, ami szakmaiatlanként jellemezte az orvosokat, akik fürdőruhás képeket osztanak meg magukról a közösségi oldalaikon.

Nagy felháborodást okozott az egészségügyi dolgozók körében a Journal of Vascular Surgery nevű orvosi szaklapban megjelent cikk, amiben szakmaiatlannak, és kerülendőnek nevezték, hogy fiatal sebészek “provokatív” bikinis képeket osztanak meg magukról a saját közösségi oldalaikon, vagy olyat, amin alkoholt isznak. A 2019-ben megjelent tanulmányt, ami csak most lett ingyenesen elérhető, és kezdett el igazán terjedni, szexistaként jellemezték, és válaszul egymás után kezdtek el posztolni magukról bikinis képeket orvosnők, a #medbikini hashtag alatt a Twitteren.

A Fülöp-szigeteken tanuló urológus, Vera Bajarias a CNN-nek kijelentette, hogy már abban a pillanatban fel kellett volna háborodni a cikk miatt, amikor az eredetileg megjelent, hozzátéve, hogy orvosnőként nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen szexista az orvosi világ. Bajarias a Twitter-oldalán kijelentette:

Folyamatosan a fehér köpenyemet kell hordanom, hogy kiérdemeljem a professzionális jelzőt? Valaki lehet egyszerre szórakoztató, szexi, okos és kötelességtudó. Viselhetek fürdőruhát a tengerparton a szabadidőmben, és lehetek hozzáértő és jószívű a munkában.

Sebészek is hordhatnak bikinit.

Senki sem mondhatja meg nekem, hogy mit viseljek, csak azért, mert az egészségügyben dolgozom.

Szakmaiatlan viselkedés tavaly nyáron.

De nem csak a nők háborodtak fel. Több férfi orvos is tiltakozott a lap cikkében jelenlévő szexizmus ellen, jelezve, hogy a tanulmány készítőinek látszólag nem volt azzal semmi gondjuk, ha egy férfi posztol magáról fürdőruhás fényképet.

Egyikük, egy floridai fül-orr-gégész sebész a CNN-nek kijelentette, hogy a kérdéses tanulmány nem kezelte egyenlően a férfiakat és a nőket, és a női orvosoktól többet követel meg. Antony Tucker a Twitter-oldalán is kiállt női kollégái mellett, közölve, hogy az orvosi egyetemi és kórházi nő mentorainak köszönheti, hogy jó sebész lett belőle.

A lap a nagy felháborodás hatására még pénteken visszavonta a cikket, és elnézést kért annak publikálása miatt. Mint írták, bár jó szándék vezette őket, nem figyeltek oda eléggé a cikkben jelenlévő előítéletekre.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Gettyimages

Ajánlott videó

Olvasói sztorik