Élet-Stílus

Felbukkant egy korabeli fotó a jéghegyről, amelyik elsüllyeszthette a Titanicot

A tragédia után 108 évvel került elő egy fotó a jéghegyről, amelyik valószínűleg elsüllyesztette a Titanic luxusgőzöst 1912-ben. A fotót egy másik hajó, az SS Etonian kapitánya készítette alig negyven órával a Titanic ütközése előtt.

Egy különleges 108 éves fotót, és egy hozzá tartozó levelet árverez el a Titanic relikviákra szakosodott Henry Aldridge and Son aukciós házírja a LadBible című brit bulvárlap. A történelmi fotó minden valószínűség szerint a Titanicot elsüllyesztő jéghegyet ábrázolja.

Az SS Etonian gőzhajó nem sokkal a tragédia előtt járt ott, ahol a Titanic elsüllyedt. A hajó kapitánya, W. Wood szenvedélyes fotós volt, 1912. április 12-én készített egy képet egy jéghegyről, mely a hajója mellett úszott el. Miután kikötött New Yorkban, a kapitány megcsináltatta az út közben készített fotókat. A jéghegyről készült egyik fotót elküldte a dédnagyapjának egy levél kíséretében, melyben azt írta, az a jéghegy süllyesztette el Titanicot.

Fotó: Henry Aldridge & Son Ltd.

Wood nem csak a készítésének időpontját írta rá a képre (az évszámot eltévesztette), de a helyszín pontos koordinátáit is. Ezek alapján valószínű, hogy igaza volt, a Titanic tényleg annak a jéghegynek ütközött neki, amit ő negyven órával a baleset előtt lencsevégre kapott.

A Titanic fedélzetéről senki sem készített fotót a tragédiát okozó jéghegyről, de az elmúlt évtizedekben több olyan fotó került napvilágra, melyekről a tulajdonosaik azt állították, hogy a luxushajót elsüllyesztő jéghegy látható rajtuk. Több dolog utal azonban arra, hogy Wood kapitány fotója az igazi.

A képre feljegyzett időponton és koordinátákon kívül Wood igazát támasztja alá az is, hogy a túlélők egy az ő fotóján lévőre kísértetiesen hasonlító formájú jéghegyet írtak le beszámolóikban. Fredrick Fleet, a Titanic őrszeme, aki először pillantotta meg a jéghegyet, készített egy vázlatos rajzot a jéghegyről, ami szintén nagyon hasonlít ahhoz, amelyik Wood fotóján van.

Wood fotóját a dédnagyapjának írt levéllel együtt árverezik el. Az aukciós ház úgy becsli, hogy 8 -12 ezer fontért (kb. 3 – 4,6 millió forintért) kelhetnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik