Élet-Stílus

Hongkongban könnygázízű fagylaltot kapnak a tüntetők

Még a korona előtti időkben nagy lázban tartotta a világsajtót a hongkongi tüntetéssorozat, amit a városállam lakói azért szerveztek, hogy kiálljanak a még megmaradt szabadságuk látszatáért. A médiát bejárták a teljes menetfelszerelésben tüntetőket kergető kínai rendfenntartókról készült fotók és videók.

A koronavírus okozta pandémia némileg jegelte az indulatokat: a tömegek a fertőzéstől tartva inkább eleget tettek a szigorú szabályoknak és otthon maradtak, ahelyett, hogy az utcára vonultak volna.

A kínai kommunista diktatúra azonban nem felejt, a vírushelyzet rendeződése után nem sokkal 15 embert tartóztattak le Hongkongban. A rendőrség által összegyűjtött és rabosított személyeket azzal vádolják, hogy szervezték és koordinálták a hónapokig tartó megmozdulásokat. A Vice azt írja, hogy a hongkongiak mindent megtesznek azért, hogy életben tartsák a forradalmi hevületet: mindenki a maga módján próbálja meg emlékeztetni az embereket arra, hogy még ebben a nehéz helyzetben is érdemes harcolni az elnyomó rendszer ellen.

Egy helyi fagylaltozó emiatt például úgy döntött, hogy könnygáz ízű fagylaltot kezd el árulni, hogy ne felejtsék el az emberek, milyen volt, amikor a város utcái könnygázban úsztak.

A fagyizó nem mással, mint a tömegoszlatásra használt gáz alapjául is szolgáló fekete borssal éri el, hogy a fagylaltjuk fogyasztása hasonlóan fájdalmas élmény legyen, mint amikor valakit lefújnak könnygázzal. A tulajdonos elmondta, hogy az eljárás során az egész szemes borsot megpörkölik, ledarálják, majd krémesítik. Eleinte kísérleteztek mustármaggal és vaszabival is, de a legjobb hatást egyértelműen a borssal tudták elérni.

Amikor először megkóstoltam, nagyon fojtogató élmény volt, hirtelen azt éreztem, hogy nagyon sok vizet kell innom. Tényleg olyasmi érzés volt, mint amikor lefújtak a rendőrök.

– mondta a fagyit letesztelő Anita Wong, aki maga is részt vett az őszi tüntetéseken.

Kiemelt kép: Inna Klim/Eyeem/Getty

Ajánlott videó

Olvasói sztorik