Élet-Stílus koronavírus

A járvány miatt követelik vissza a tandíjukat egyetemisták az Egyesült Államokban

A tandíjat olyan szolgáltatásokért fizetik, amelyeket a járvány miatt már hónapok óta nem tudnak igénybe venni.

Miután a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban bezártak az egyetemi kampuszok, és az előadások is a videókonferenciák keretei közé szorultak, egyre több hallgató indít pert, és nyújt be petíciót annak érdekében, hogy visszakapja a befizetett tandíját – írja a Vice.

Az Egyesül Államokban egy egyetemi képzés ára több tíz-, esetenként százezer dollárt tesz ki, az összegek nagy része pedig azokat a szolgáltatásokat fedezi, amelyeket a hallgatók az egyetemen tudnak igénybe venni. A járványhelyzet miatt azonban ezek a lehetőségek ellehetetlenülnek.

Ezek az iskolák szerződésben állapodtak meg velünk, hogy biztosítanak bizonyos szolgáltatásokat, de ezeket nem tudjuk igénybe venni. Nem igazságos, hogy ennek ellenére is felszámítják ezeknek az árát

– nyilatkozta Akayla Miller, a kaliforniai Sonoma State egyik másodéves hallgatója.

Miller elmondta továbbá, azért is lenne nagyon fontos, hogy a hallgatók visszakapják a tandíjuk egy részét, mert a jelenlegi bizonytalan pénzügyi helyzetben sokan tényleg rá vannak szorulva az összegre.  Az egyetem a Vice-nak küldött nyilatkozatában előrevetítette, hogy erélyesen fel fognak lépni a vádakkal szemben, amelyek szerintük nem felelnek meg a valóságnak.

A lap által megkérdezett oktatásügyi szakértő szerint a dolog közel sem oyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Még ha a hallgatók sorra nyernék is a pereket, az egyetemek nincsenek olyan helyzetben, hogy egyik napról a másikra visszafizessék a kérdéses összegeket a hallgatóiknak.

Az iskolák ebből fedezik az alkalmazottak fizetését, a felújításokat és beruházásokat. Gyakorlatilag amint beérkezik a pénz az egyetem számlájára, már el is költik.

Ez persze nem hatja meg a pénzüket követelő hallgatókat, akik több fórumon is kijelentették már, az elhibázott költségvetés nem az ő problémájuk, és ennek fényében a jövőben talán az intézmények sem ruháznak be olyan dolgokra, amelyeket nem engedhetnek meg maguknak.

 Kiemelt kép: Illusztráció (Hill Street Studios)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik