Élet-Stílus

Tucatszor szagolja meg a szendvicsét: videókban mutatja meg késztetéseit a kényszerbetegségben szenvedő lány

A TikTokon próbálja bemutatni betegségét, így küzd az előítéletekkel.

Bár a TikTokon a legkülönbözőbb oldalukat mutatják meg a felhasználók, de azért a Facebook konkurensnek kikiáltott appról leginkább a zenére mókázó tinédzserek és az idióta kihívások jutnak eszünkbe.

Ezeknél – legalábbis témájukban – sokkal komolyabb videókat láthatunk egy 26 éves atlantai nő, Ashley Dawson jóvoltából. Ashleyt négyéves kora óta kínozzák kényszercselekedetek, de hivatalosan csak hét évvel ezelőtt mondták ki róla, hogy OCD-ben szenved.

Az obszesszív-kompulzív zavar avagy kényszerbetegség  olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen.

A BuzzFeednek nyilatkozó Ashley Dawson elhatározta, hogy a TikTokon is megmutatja, milyen az élete, és ezzel megpróbálja szélesebb körben megismertetni betegsége sajátosságait

Nemrég egy videóban felsorolt néhány olyan „bizarrnak tűnő” kényszercselekedetet, ami jellemző a mindennapjaira: bámul az idegenekre, sokszor kell innia a poharából, mindig a 3 többszörösének megfelelő számú pacsit kall adnia a barátainak, bizonyos szavakat állandóan ismételgetnie kell – és hasonlók.

@lapinstudios

Weird things my OCD makes me do Part One ✌🏻 ##fyp ##foryou ##ocd ##ocdcheck ##ocdproblems ##mentalhealthawareness ##retailtherapy ##quarantine

♬ step on up - bimmer.jpeg

Az alábbi képeket több mint kétmilliószor nézték meg. Ashley azt mutatja meg, hogy néz ki egy átlagos reggelije. Tikkel, megmozgatja a nyakát, az asztalhoz érinti a tányért és minden falat előtt többször meg kell szagolnia az ételt.

@lapinstudios

#####

♬ Soap - Melanie Martinez

Dawson azt mondja, sokan azt hiszik, az OCD csak valamiféle tisztaságmánia, ő pedig szeretné eloszlatni a tévhiteket. A videóival felvenné a harcot a mentális zavarokhoz kapcsolódó előítéletekkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik