Élet-Stílus

Nyilvánosságra hozta a svéd húsgolyók receptjét az IKEA

Rengeteg dologról kell lemondanunk a koronavírus-járvány miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések miatt, de az IKEA legendás húsgolyói mától nem tartozik ebbe a kategóriába. A svéd bútoróriás nyilvánosságra hozta a receptet.

Ha egy IKEA-túrára vágysz, azon jelenleg sajnos nem tudunk segíteni, de ha csak a húsgolyók miatt mennél oda, akkor van egy jó hírünk! Tekintettel a járványhelyzetre a svéd vállalat nyilvánossá tette ikonikus ételének receptjét. Ráadásul nemcsak a húsgolyókét, hanem a szószét is, amivel a legfinomabbak – írja a CNN.

Azoknak, akik tudnak angolul, itt az összeszerelési útmutató, a többiek pedig haladjanak tovább a magyar nyelvű a receptért.

Kép: IKEA

Húsgolyók

Hozzávalók 30-40 húsgolyóhoz, vagyis 4 személyre:

50 dkg darált marhahús

25 dkg darált sertéshús

1 tojás

5 evőkanál teljes tej, vagy tejszín

egy kis fej apróra vágott hagyma

egy gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg zsemlemorzsa

só, bors

Elkészítés: Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk egy tálban, bőven sózzuk és borsozzuk, illetve hozzáadjuk a még kívánt fűszereket. A masszából kis golyókat gyúrunk, és két órára hűtőbe tesszük őket. A golyókat aztán sok vajban, vagy olajban, közepes lángon kisütjük. A golyókat egy tűzálló tálba helyezzük, majd lefedve 30 percre 180 fokos sütőbe helyezzük őket.

Szósz

Hozzávalók:

4 dkg vaj

4 dkg liszt

1,5 dl tejszín

1,5 dl marhahúsleves alaplé

1,5 dl zöldségleves alaplé

szójaszósz

dijoni mustár

Elkészítés: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és két percen át kevergetjük. Hozzáadjuk az alapleveket, és tovább kevergetjük. Hozzáadjuk a tejszínt, egy evőkanál szójaszószt, és egy evőkanál dijoni mustárt. Lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik