Élet-Stílus

Segélykérő üzenettel raktak ki két gyereket a moszkvai repülőtéren

Két másikra pedig Szibériában bukkantak – egy fűtés és ablak nélküli házban. Újabb Maugli-gyerekek Oroszországból.

Két súlyos gyermek-veszélyeztetési ügy is borzolja a kedélyeket Oroszországban. Egy elhagyatott szibériai házban négy gyereket találtak, akik az őket egyedül nevelő apjukkal rettenetes körülmények közt tengődtek. A sajtóérdeklődés középpontjába azonban egy másik eset került: egy férfi két kisfiát otthagyta a seremetyjevói repülőtéren, mert nem tudta tovább fenntartani a családot.

Tüzet raktak a lakásban: fűtés és ablakok nélkül Szibériában

A Maugli-gyerek sajnálatos módon felkapott kifejezés lett az orosz sajtóban, miután az utóbbi években rendszeresen találtak felfoghatatlan állapotban levő elhanyagolt gyerekeket szerte az országban.

A szóösszetétel nemrég ismét felbukkant, miután az interneten megjelent néhány rettenetes videó egy szibériai házban megtalált négy kisgyerekről. Csita városában egy férfi a kutyáját kereste, amikor egy elhagyatott épületben hihetetlen látvány fogadta: négy gyerek – egy hároméves kislány és három kisfiú (hat, tíz és tizenegy évesek) – fagyoskodott bent az apjukkal. Riasztotta szociális munkás ismerőseit, akik azonnal a helyszínre siettek. Amikor odaértek a szétvert épülethez, azt látták, hogy

a fűtés, világítás nélküli, betört ablakú, szeméttel teli lakásban tűz mellett melegedett a négy kisgyerek. Egyikük épp egy koszos lavórból mocskos vizet öntött a kezére.

A szociális munkások jelezték, hogy segítő szándékkal érkeztek, és elvinnék őket egy lakásba, ahol a gyerekeket lemosdathatják, megetethetik. Az apa a kislányt betekerte egy pokrócba, és kicipelte a kocsihoz, a fiúk pedig térdükig érő felnőtt kabátokat és jó néhány mérettel nagyobb cipőket húztak magukra, úgy hagyták el az „otthonukat”.

Mint kiderült, az apa, Alekszandr és a négy gyerek három hónapja élt a lerobbant házban. A kicsik rongyokon aludtak, mezítláb mászkáltak az épületben, ami amúgy is alig-alig védhette őket a kint tomboló mínusz harminc foktól. A férfi a hatóságok elől rejtőzött el: rettegett attól, hogy a gyámhivatal elveszi tőle a gyerekeket.

Az apuka elmesélte, hogy egy Alekszandrovszkij Zavod nevű faluban éltek – akkor még három gyerekkel és a feleségével – és állami támogatással házat vettek. Akkor született meg a kislányuk. Csakhogy az épület rohadni kezdett. A gyámhivatal közölte velük: vagy elköltöznek a rossz állapotban levő házból, vagy elveszik tőlük a gyerekeket. Így került a család Csita városába, rokonokhoz. A rokonokkal összetűzésbe kerültek, az apa kórházba került, az anyát utcára tették a gyerekekkel. Egy szobát vettek ki, ahol a tulajdonos először csak napi egy üveg vodkát és némi élelmiszert kért bérleti díj gyanánt.

Elkezdtek lopni tőlem. Jövök haza a munkából, a gyerekek enni kérnek, az anyjuk tök részeg. Két hónapig bírtam, aztán bekattantam és elvertem a fickót. Feljelentettek. Ekkor gyűlt meg a bajom a hatóságokkal

– meséli Alekszandr. A férfi a helyi téglagyárban helyezkedett el, ahonnét később kirúgták. Menekülniük kellett, közben a gyerekek anyja otthagyta őket, ráadásul nála volt minden olyan papír, ami alapján nagycsaládosokként kaphattak volna egy telket.

Alekszandr többször is elmondta, attól retteg leginkább, hogy elveszik tőle a gyerekeket, félelme pedig nem volt alaptalan: a négy gyermeket átmenetileg egy nevelőotthonban helyezték el, őt pedig letartóztatták, miután a videó után maga jelentkezett a rendőrségen.

Azt mondta, szeretne jó apa lenni, ehhez pedig az kell, hogy függőben levő ügyeit rendezze a hatóságokkal. Az aktivisták által készített videó megtekintését csak erős idegzeteknek ajánljuk.

Repülőgépről gyerekotthonba

A tragikus sorsú csitai gyerekeknél is komolyabb sajtófigyelem irányult arra a két kisfiúra, akiket apjuk egyszerűen otthagyott a seremetyjevói repülőtéren. Január 26-án egy öt- és egy nyolcéves gyereket találtak a nemzetközi reptéren. Mint kiderült, apjuk Habarovszkból Moszkvába repült velük, majd két fiát otthagyta a terminálon, ő pedig továbbutazott Rosztovba. A gyerekek hátizsákjában iratokat és egy papírt találtak, rajta az apa üzenetével: azt kérte, átmenetileg helyezzék a fiúkat gyerekotthonba.

Jelen pillanatban rendkívül nehéz anyagi helyzetben vagyok. Később majd elmegyek értük. Kérem, hogy ne szakítsák el egymástól őket. Az igazolványaik a hátizsákjukban találhatók. Elnézést, de jelenleg más kiutat nem látok

– állt az üzenetben.

Mint kiderült, a férfi 41 éves és Viktor Gavrilovnak hívják, Komszomolszk-na-Amure városából származik. Az Izvesztyija című lap szerint a férfi házassága sokáig válságban volt, majd a felesége 2016 nyarán ismeretlen helyre távozott. Méghozzá úgy, hogy elvitte a gyerekeket óvodába, de értük már nem ment el – és haza sem tért. A gyerekek elmondták a repülőtéri dolgozóknak, hogy apjuk is már többször el akarta hagyni őket. A két fiút kivizsgálásra kórházba szállították, ahol pszichológusok is beszélnek velük.

Anyjuk a hírekből értesült a történtekről. A RIA Novosztyi szerint a nő kész magához venni a fiúkat, de a rokonok és ismerősök szerint ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás, miután a szakítás óta már új családot alapított. Arról nem beszélve, hogy mint említettük, korábban egyszer már ő is elhagyta a gyerekeket. Ha sem ő, sem a rokonok nem lépnek az ügyben, a gyerekek minden bizonnyal állami gondozásba kerülnek.

Időközben Viktor Gavrilov január 28-án reggel megjelent a batajszki nyomozóhatóságnál, és feladta magát. A rendőröknek azt mondta, megbánta tettét.

Szeretnék bocsánatot kérni drága fiaimtól, Vladtól és Ványecskától. Nagyon szeretlek titeket. Csak ti vagytok nekem az életemben, ti vagytok az értelme

– mondta a kihallgatása során. A videóban azt is üzeni fiainak, hogy megijedt attól, nem lesz képes megbirkózni a nehézségekkel, ezért hagyta őket a reptéren. Mivel tudta, hogy sok rendőr és biztonsági ember van a terminálon, biztos volt benne, hogy a fiúknak nem eshet bajuk.

Bíztam abban, hogy találok munkát, és akkor újra el tudok menni értetek. Hogy soha többé ne kelljen elválnunk. Hogy olyan életet biztosítsak nektek, amilyen nekem sosem volt. Remélem, hogy hamarosan találkozunk. Nagyon nagyon szeretlek titeket. Várjatok rám, kérlek titeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik