Élet-Stílus

Gyerekek, akik soha nem fürödtek

Mauglik Oroszországban – régebben és most.

Március 11-én a Moszkva közelében található Likino faluban egy hatéves kisfiút találtak a rendőrök. Misa (nem ez a valódi neve, csak a sajtóban így hivatkoznak rá) nem tudott mondatokban beszélni, alig néhány szót ismert, a járőröktől enni kért. A rendőrök a lakást átkutatva rábukkantak egy idős nő holttestére: mint kiderült, a kisfiú nagyanyja ekkor már két napja halott volt. A nyugdíjas nő gyilkosság áldozata lett, saját fia, azaz Misa apja verte halálra.

A kisfiú a tragédia után egyedül maradt a lakásban a holttesttel, megpróbálta „felébreszteni” nagyanyját, hogy adjon neki enni.

Az eset nem egyedi: néhány hét leforgása alatt 4-5 hasonlóan tragikus sorsú gyerekre bukkantak a hatóságok. Különösen bizarr, hogy az elhanyagolt gyerekeket nem elszigetelt kistelepüléseken találták, minden eset az orosz fővárosban vagy annak közelében történt.

Hajdísze a bőre alá benőtt

Mint arról korábban mi is írtunk, az első eset, amely sokkolta az oroszokat, március 10-én került nyilvánosságra: lakossági bejelentés nyomán egy moszkvai lakásban szemétkupacok közt élő gyereket találtak a hatóságok. A rendőrök és a szomszédok nem hittek a szemüknek – a szobákban bokáig állt a szemét, és ebben a rettenetes bűzben, csótányok között, a szeméthalom közepén ült egy ötéves kislány, Ljuba.

A gyerek nyakán hajdísz volt, amire ránőtt a bőre. Ötéves kora ellenére a gyerek nem tudott beszélni, az anyján kívül feltehetően nem is találkozott más emberrel.

A helyszínen videó is készült, megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Az anya, Irina Garosenko azután kezdte elhanyagolni a kislányt, miután ukrán állampolgárságú párját – Ljuba apját – 2015-ben kitoloncolták Oroszországból. A 47 éves nő azóta rendszeresen napokra magára hagyta a gyereket. A szomszédok csak elvétve látták az anyát, akkor is csak néhány percet töltött a lakásban, nagy szatyrokkal érkezett, majd távozott.

Irina Garosenkót letartóztatták, a kis Ljuba pedig kórházba került, ahol műtéttel tudták csak leoperálni a nyakáról a hajdíszt. Ljubának azóta újra van étvágya, néha mosolyog, és már egy-egy szót képes kimondani, valamint a nevére is hallgat. A gyerekorvosok és pszichológusok szerint utolérheti kortársait a fejlődésben.

Három teherautónyi szemét a lakásban

Mindössze két napot kellett várni, és jött a hír az újabb szörnyű esetről, amely ráadásul tragédiával végződött: március 12-én holtan találták Zsenya Puskint, egy hétéves autista kisfiút, akit elhanyagolt az őt „nevelő” anyja és nagyanyja.

A szomszédok szerint az anya csak nagy ritkán tűnt fel a lakásban, a nagymama pedig kényszeres gyűjtögető volt, zsákszám hordta haza a szemetet a lakásba.

A kisfiú szinte az egész életét a lakásban töltötte.

Március 12-én az anya furcsa zajt hallott a szomszéd szobából. A fia utolsó hangjai voltak. Többé már nem tért magához, az orvosok szerint halálát hirtelen szívmegállás okozta. A lakásból három teherautónyi szemetet hordtak ki a tragédia után.

Nem tudták, mi az a vaj

Április elején újabb négy Maugli-gyerekre bukkantak a rendőrök, akik a szomszédok bejelentése alapján mentek ki a Moszkvai területhez tartozó Mityiscsiben élő családhoz. Rettenetes állapotú lakásban találták meg a gyerekeket, akikről hamar kiderült, hogy közel fél éve nem vitték ki őket a lakásból. Alultápláltak, a fejlődésben visszamaradottak voltak. Kszenyija Misonova gyerekügyi ombudsman elmondta, hogy

a gyerekeket évek óta nem fürdették meg, a sampont nem ismerték, a kenyéren és a vízen kívül más élelmiszert nem vettek magukhoz.

A három kisfiú és a kislány (2-8 évesek) az anyjukkal, Inesszával és a nagyanyjukkal éltek egy fedél alatt. A szomszédok szerint mindkét nő alkoholproblémákkal küzd.

A lakás Mityiscsiben. Fotó: Moszkvai területi rendőrség

Egyik gyerek sem járt óvodába, iskolába, nem volt kijelölt gyermekorvosuk, sőt: hárman közülük még születési anyakönyvi kivonattal sem rendelkeztek. Mind a négy gyerek otthon született, a szülésnél a nagymama segédkezett. Az apa hosszú ideje külföldön tartózkodik, soha nem élt együtt Inesszával. A borzasztó állapotokat a 32 éves anya egy interjúban úgy indokolta,

nem jutott ideje semmire.

A gazeta.ru cikke szerint az anya állítja: megfelelően gondoskodott a gyerekekről, a lakásban látható hatalmas felfordulást maguk a hatóság emberei okozták. Az anya ellen eljárás indult, a gyerekek gyermekotthonba kerültek. Két kisfiút egy család magához vett az állami gondozásból, a gyámjukat, Szvetlána Sakirovát máris mamának szólítják.

A nő elmondta: a fiúk nem tudták, mi az a csokoládé, nem ismerték a vajat sem. Nem szoktak mosakodni, fogat mosni.

Szvetlána most azt tervezi, hogy a nagyobbik kislányt is befogadja. Az ombudsman szerint a gyerekek anyjának hivatalosan lehetősége van, hogy idővel visszavegye a gyerekeket, persze ahhoz be kellene bizonyítania, hogy képes biztosítani számukra a megfelelő feltételeket, és fel is tudja nevelni őket.

Mauglik régen

Bár most gyors egymásutánban több eset is történt, az Express-Gazeta cikke rávilágít, hogy a végtelenségig elhanyagolt gyerek korántsem új jelenség Oroszországban. A lap emlékeztet a podolszki Vitya Kozlovcev esetére, akit 2005-ben a gyerekorvosa mentett ki a családjától.

Az akkor hatéves kisfiút az anyja és nagyanyja nevelte, a gyerek a kutyával lakott egy szobában – az ebhez hasonlóan ő is a földön aludt, tálból evett, a földre ürített és ugatott. A fiút nevelőszülők vették magukhoz, ma szabónak tanul és önkéntes munkát végez. És retteg a kutyáktól.

Ugyanitt említik a Sahtiban (Rosztovi terület) született Szasa Trusint, akit élete első napjaitól kezdve kecskék között tartottak a szülei. A kisfiú, aki eleinte négykézláb közlekedett, kétéves korában gyermekotthonba, majd nevelőszülőkhöz került, ma már óvodába jár — kezd szocializálódni, bár még mindig előfordul, hogy eltör tárgyakat vagy letépi a tapétát.

A cikkben szó esik Maria Mihajlicináról is, aki ma már 40 éves. Az Alekszandrovszkoje nevű faluban született Mása eltitkolt gyerek volt, napjait egy ládába zárva töltötte, anyja csak ritkán engedte, hogy a szobában mászkáljon kicsit. A szűk ládában töltött idő miatt nem fejlődtek ki Mása lábai, a nő azóta is csak kerekesszékkel tud közlekedni.

Kiemelt kép: Moszkvai terület gyermekügyi ombudsmanja

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.