Élet-Stílus

Gyerekek, akik soha nem fürödtek

Mauglik Oroszországban – régebben és most.

Március 11-én a Moszkva közelében található Likino faluban egy hatéves kisfiút találtak a rendőrök. Misa (nem ez a valódi neve, csak a sajtóban így hivatkoznak rá) nem tudott mondatokban beszélni, alig néhány szót ismert, a járőröktől enni kért. A rendőrök a lakást átkutatva rábukkantak egy idős nő holttestére: mint kiderült, a kisfiú nagyanyja ekkor már két napja halott volt. A nyugdíjas nő gyilkosság áldozata lett, saját fia, azaz Misa apja verte halálra.

A kisfiú a tragédia után egyedül maradt a lakásban a holttesttel, megpróbálta „felébreszteni” nagyanyját, hogy adjon neki enni.

Az eset nem egyedi: néhány hét leforgása alatt 4-5 hasonlóan tragikus sorsú gyerekre bukkantak a hatóságok. Különösen bizarr, hogy az elhanyagolt gyerekeket nem elszigetelt kistelepüléseken találták, minden eset az orosz fővárosban vagy annak közelében történt.

Hajdísze a bőre alá benőtt

Mint arról korábban mi is írtunk, az első eset, amely sokkolta az oroszokat, március 10-én került nyilvánosságra: lakossági bejelentés nyomán egy moszkvai lakásban szemétkupacok közt élő gyereket találtak a hatóságok. A rendőrök és a szomszédok nem hittek a szemüknek – a szobákban bokáig állt a szemét, és ebben a rettenetes bűzben, csótányok között, a szeméthalom közepén ült egy ötéves kislány, Ljuba.

A gyerek nyakán hajdísz volt, amire ránőtt a bőre. Ötéves kora ellenére a gyerek nem tudott beszélni, az anyján kívül feltehetően nem is találkozott más emberrel.

A helyszínen videó is készült, megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Az anya, Irina Garosenko azután kezdte elhanyagolni a kislányt, miután ukrán állampolgárságú párját – Ljuba apját – 2015-ben kitoloncolták Oroszországból. A 47 éves nő azóta rendszeresen napokra magára hagyta a gyereket. A szomszédok csak elvétve látták az anyát, akkor is csak néhány percet töltött a lakásban, nagy szatyrokkal érkezett, majd távozott.

Irina Garosenkót letartóztatták, a kis Ljuba pedig kórházba került, ahol műtéttel tudták csak leoperálni a nyakáról a hajdíszt. Ljubának azóta újra van étvágya, néha mosolyog, és már egy-egy szót képes kimondani, valamint a nevére is hallgat. A gyerekorvosok és pszichológusok szerint utolérheti kortársait a fejlődésben.

Három teherautónyi szemét a lakásban

Mindössze két napot kellett várni, és jött a hír az újabb szörnyű esetről, amely ráadásul tragédiával végződött: március 12-én holtan találták Zsenya Puskint, egy hétéves autista kisfiút, akit elhanyagolt az őt „nevelő” anyja és nagyanyja.

A szomszédok szerint az anya csak nagy ritkán tűnt fel a lakásban, a nagymama pedig kényszeres gyűjtögető volt, zsákszám hordta haza a szemetet a lakásba.

A kisfiú szinte az egész életét a lakásban töltötte.

Március 12-én az anya furcsa zajt hallott a szomszéd szobából. A fia utolsó hangjai voltak. Többé már nem tért magához, az orvosok szerint halálát hirtelen szívmegállás okozta. A lakásból három teherautónyi szemetet hordtak ki a tragédia után.

Nem tudták, mi az a vaj

Április elején újabb négy Maugli-gyerekre bukkantak a rendőrök, akik a szomszédok bejelentése alapján mentek ki a Moszkvai területhez tartozó Mityiscsiben élő családhoz. Rettenetes állapotú lakásban találták meg a gyerekeket, akikről hamar kiderült, hogy közel fél éve nem vitték ki őket a lakásból. Alultápláltak, a fejlődésben visszamaradottak voltak. Kszenyija Misonova gyerekügyi ombudsman elmondta, hogy

a gyerekeket évek óta nem fürdették meg, a sampont nem ismerték, a kenyéren és a vízen kívül más élelmiszert nem vettek magukhoz.

A három kisfiú és a kislány (2-8 évesek) az anyjukkal, Inesszával és a nagyanyjukkal éltek egy fedél alatt. A szomszédok szerint mindkét nő alkoholproblémákkal küzd.

A lakás Mityiscsiben. Fotó: Moszkvai területi rendőrség

Egyik gyerek sem járt óvodába, iskolába, nem volt kijelölt gyermekorvosuk, sőt: hárman közülük még születési anyakönyvi kivonattal sem rendelkeztek. Mind a négy gyerek otthon született, a szülésnél a nagymama segédkezett. Az apa hosszú ideje külföldön tartózkodik, soha nem élt együtt Inesszával. A borzasztó állapotokat a 32 éves anya egy interjúban úgy indokolta,

nem jutott ideje semmire.

A gazeta.ru cikke szerint az anya állítja: megfelelően gondoskodott a gyerekekről, a lakásban látható hatalmas felfordulást maguk a hatóság emberei okozták. Az anya ellen eljárás indult, a gyerekek gyermekotthonba kerültek. Két kisfiút egy család magához vett az állami gondozásból, a gyámjukat, Szvetlána Sakirovát máris mamának szólítják.

A nő elmondta: a fiúk nem tudták, mi az a csokoládé, nem ismerték a vajat sem. Nem szoktak mosakodni, fogat mosni.

Szvetlána most azt tervezi, hogy a nagyobbik kislányt is befogadja. Az ombudsman szerint a gyerekek anyjának hivatalosan lehetősége van, hogy idővel visszavegye a gyerekeket, persze ahhoz be kellene bizonyítania, hogy képes biztosítani számukra a megfelelő feltételeket, és fel is tudja nevelni őket.

Mauglik régen

Bár most gyors egymásutánban több eset is történt, az Express-Gazeta cikke rávilágít, hogy a végtelenségig elhanyagolt gyerek korántsem új jelenség Oroszországban. A lap emlékeztet a podolszki Vitya Kozlovcev esetére, akit 2005-ben a gyerekorvosa mentett ki a családjától.

Az akkor hatéves kisfiút az anyja és nagyanyja nevelte, a gyerek a kutyával lakott egy szobában – az ebhez hasonlóan ő is a földön aludt, tálból evett, a földre ürített és ugatott. A fiút nevelőszülők vették magukhoz, ma szabónak tanul és önkéntes munkát végez. És retteg a kutyáktól.

Ugyanitt említik a Sahtiban (Rosztovi terület) született Szasa Trusint, akit élete első napjaitól kezdve kecskék között tartottak a szülei. A kisfiú, aki eleinte négykézláb közlekedett, kétéves korában gyermekotthonba, majd nevelőszülőkhöz került, ma már óvodába jár — kezd szocializálódni, bár még mindig előfordul, hogy eltör tárgyakat vagy letépi a tapétát.

A cikkben szó esik Maria Mihajlicináról is, aki ma már 40 éves. Az Alekszandrovszkoje nevű faluban született Mása eltitkolt gyerek volt, napjait egy ládába zárva töltötte, anyja csak ritkán engedte, hogy a szobában mászkáljon kicsit. A szűk ládában töltött idő miatt nem fejlődtek ki Mása lábai, a nő azóta is csak kerekesszékkel tud közlekedni.

Kiemelt kép: Moszkvai terület gyermekügyi ombudsmanja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik